22 Νοεμβρίου 1940, ο ελληνικός στρατός στην Κορυτσά

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος μας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα “στις 22 Νοεμβρίου 1940, ο Ελληνικός στρατός είχε ήδη απωθήσει τα στρατεύματα του Duce και έμπαινε στην Κορυτσά / Korçë / Горица/ Корча και Ιταλικά Coriza ( σημαίνει μικρό βουνό στα σλαβικά).

Η περιοχή, στην αρχαιότητα κατοικείτο από τα ελληνικά φύλα, των Χαόνων και των Μολοσσών, με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα – ίχνη.

Στην Κορυτσά δρούσε προπολεμικά το μυστικό Κομμουνιστικό κίνημα που έγινε ο πυρήνας του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας του Χότζα. Τη δεκαετία του 1930 υπήρχε στην πόλη υποκατάστημα της Τραπέζης Αθηνών.

Κατά τον Πόλεμο , του 1940, εκεί βρισκόταν η προκεχωρημένη βάση της Ιταλικής αεροπορίας, που στις 22.11.1940, περιήλθε στον έλεγχο των Ελληνικών δυνάμεων . Η Κορυτσά παρέμεινε υπό Ελληνικό έλεγχο μέχρι τη Γερμανική εισβολή τον Απρίλιο του 1941. Στο μεσοδιάστημα αυτό, η πόλη διοικείτο από προσωρινό συμβούλιο αποτελούμενο από 11 Έλληνες και 4 Αλβανούς εκπροσώπους.

Από την Κορυτσά καταγόταν ο πατέρας του Ιωάννη Λάτση που γεννήθηκε στο Κατάκολο Ηλείας. Απο την Κορυτσά οι αρσιβαρίστες Ολυμπιονίκες Λεωνίδας Σαμπάνης και Λεωνίδας Κόκκας, καθώς και πολλοί ευεργέτες .

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More