Ανακάλυψαν τη χαμένη Ατλαντίδα στην Ελλάδα

Ξένοι επιστήμονες δημοσίευσαν μελέτη και πιστεύουν ότι η Αδρία καταλάμβανε τμήμα της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου

Μπορεί η Ατλαντίδα να έχει περάσει στη συλλογική μνήμη ως μια χαμένη ήπειρος, ωστόσο κάτω από τη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο -συνεπώς και κάτω από την Ελλάδα- υπάρχει μια πραγματικά θαμμένη ήπειρος, σύμφωνα με ξένους ερευνητές, το όνομα της οποίας είναι Αδρία.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο Ντάου βαν Χινσμπέργκεν του τμήματος γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Gondwana Research», αφιέρωσαν πάνω από 10 χρόνια κυρίως στη Μεσόγειο, συλλέγοντας δείγματα και μελετώντας παλαιομαγνητικά και άλλα στοιχεία για πετρώματα που θεωρείται ότι προέρχονται από την Αδρία.

Σήμερα από τη λεγόμενη «ευρύτερη Αδρία» έχουν απομείνει ορατά μόνο ορισμένα ασβεστολιθικά και άλλα πετρώματα στις οροσειρές της νότιας Ευρώπης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι βράχοι αρχικά ήταν θαλάσσια ιζήματα, που κάποια στιγμή ανυψώθηκαν μέσω της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών.

Για πρώτη φορά οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση να ανακατασκευάσουν πια αρκετά ολοκληρωμένα την Ιστορία της χαμένης ηπείρου, που η ηλικία της φτάνει σχεδόν τα 250.000.000 έτη, μελετώντας τα λιγοστά απομεινάρια της που είναι ακόμη πάνω από την επιφάνεια.

Η «ευρύτερη Αδρία» φαίνεται ότι είχε αρκετά πολύπλοκο παρελθόν. Πριν από περίπου 240.000.000 χρόνια αυτονομήθηκε από τη νότια υπερήπειρο Γκοντβάνα (κάλυπτε την περιοχή της σημερινής Αφρικής, Νότιας Αμερικής, Αυστραλίας, Ανταρκτικής, Ινδίας και Αραβικής Χερσονήσου) και άρχισε να μετακινείται βορειότερα.

Πριν από 140.000.000 χρόνια είχε περίπου το μέγεθος της Γροιλανδίας και σε μεγάλο βαθμό ήταν βυθισμένη κάτω από μια ρηχή τροπική θάλασσα, όπου σταδιακά συσσωρεύτηκαν ιζήματα και αργά μετατράπηκαν σε πετρώματα.

Η «ευρύτερη Αδρία» ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν αποτελούσε μέρος της Αφρικής, καθώς ένας ωκεανός χώριζε τις δύο ηπείρους.

Η μεγάλη σύγκρουση

Στη συνέχεια, καθώς η Αδρία συγκρούστηκε με την ξηρά που αποτελεί σήμερα την Ευρώπη, με ρυθμό μέχρι τεσσάρων εκατοστών ετησίως, κάτι που συνέβη πριν από 100.000.000 έως 120.000.000 χρόνια, έσπασε σε κομμάτια και βυθίστηκε.

Μόνο ένα μέρος των πάχους 100 χιλιομέτρων πετρωμάτων της «ευρύτερης Αδρίας» παρέμεινε στην επιφάνεια της Γης και σήμερα οι γεωλόγοι τα αναζητούν κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Τα πετρώματα αυτά πιστεύεται ότι είναι διεσπαρμένα σε πάνω από 30 χώρες, από την Ισπανία και τις Αλπεις ως το Ιράν και την Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα οι γεωλόγοι δεν είχαν το εξελιγμένο λογισμικό που θα τους επέτρεπε να συνθέσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να αναπαραστήσουν σε υπολογιστή την ιστορία της Αδρίας.

Ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση κάνει η νέα μελέτη των επιστημόνων.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More