Αναμμένα φώτα σε κάθε σπίτι Μικρασιατών

Απόψε, Σαββατόβραδο, δεν είναι σαν τα άλλα! Τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας, κάθε μικρασιατική οικογένεια θυμάται ένα παραπάνω τις ρίζες της.

Τα τελευταία χρόνια ένα έθιμο ξεκίνησε από την Αθήνα και τείνει να φτάσει σε κάθε μικρασιατικό σπίτι της χώρας!

Κάθε οικογένεια με μικρασιατικές ρίζες καλείται να αφήνει αναμμένα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού της όλη νύχτα, ως ένδειξη Τιμής και Μνήμης στις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων της στα ματωμένα αλλά και άγια χώματα της Ιωνίας!

Η φωτιά στη Σμύρνη, με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε, εκδηλώθηκε στις 31 Αυγούστου και η μεγάλη καταστροφή έγινε τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 1ης Σεπτεμβρίου.

Η Βουλή όμως των Ελλήνων όρισε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας με το νέο ημερολόγιο, δηλαδή 13 ημέρες αργότερα.

Μια γενοκτονία ζητά δικαίωση!

Το έθιμο ξεκίνησε από πρόταση του Συλλόγου “Ρίζες Μικρασιατών Χαλανδρίου” και η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας το προτείνει και το στηρίζει ανεπιφύλακτα! Οι Μικρασιάτες του Ηρακλείου στην πλειοψηφία τους έχουν ρίζα από τα Βουρλά (ειδικά σε Κατσαμπά, Ατσαλένιο και Μασταμπά) και καλούνται να το ακολουθήσουν πρώτοι…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More