Από Κυριακή βγαίνει υποδεκάμετρο στους ναούς! Μάσκες, αντισηπτικό και συχνοί καθαρισμοί

Όλα όσα ορίζει η Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Παιδείας & Υγείας-Λίστα εκκλησιαζομένων πρότεινε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος
“Τὴν τῆς σαρκὸς καθαρότητα” με αφορμή την νέα πραγματικότητα που θα λάβει χώρα στους ναούς ανά την επικράτειa από την προσεχή Κυριακή προβάλλει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με την απόφασή της μετά την σημερινή συνεδρίαση.

Με αυτόν τον τρόπο και με σειρά μέτρων προστασίας θα τελεστούν και οι πασχάλιοι εορτασμοί, που είχαν μετατεθεί για την 26η προς 27η Μαϊου, ημέρα που εορτάζεται η απόδοσις του Πάσχα.

Όπως ανέφερε η ΔΙΣ “καθώρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς”. “”Κάρφωσε” και τους “Ράδιο Αρβύλα” με το βλάσφημο βίντεο για την Θεία Κοινωνία.

Κατά τα λοιπά στήριξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίθεση που δέχτηκε από το τουρκικό δημοσίευμα και εξέφρασε την ένστασή της για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.


Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 12 Μαΐου 2020, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και ασχολήθηκε με τα θέματα της ημερησίας διατάξεως.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της τα δημοσιεύματα μέρους του τουρκικού τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του.

Εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας.

Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθώρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς.

Λαβούσα υπ’ όψιν της τα σχετικά με την συζήτηση «περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων και θα αποσκοπούν πρωτίστως στην καλλιέργια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενταξιακής και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής εν γένει και στην διαμόρφωση πιο σφαιρικών προσωπικοτήτων των μαθητών», εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας.

Επίσης η ΔΙΣ ενέκρινε:

– Την έκδοση των Συνοδικών Εγκυκλίων των ετών 2000-2020.

– Την επανέκδοση του Κώδικα Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

– Τον Ισολογισμό, Απολογισμό και την Έκθεση Πεπραγμένων οικονομικού έτους 2019 της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και τις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες διά το έτος 2020.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Τι ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας & Υγείας

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί εντός της ημέρας, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.


Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου. Δηλαδή την Παρασκευή πριν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Η περίοδος αυτή όμως περιλαμβάνει την απόδοση του Πάσχα, δηλαδή το βράδυ της 26ης Μαϊου οπότε είχαν μεταφερθεί από την ΔΙΣ οι εορτασμοί του Πάσχα.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Μητροπολίτης Φθιώτιδος

Μιλώντας στο «Star Κεντρικής Ελλάδος» ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την μετά τον κορονοϊό εποχή και την επιστροφή της Εκκλησίας και της ζωής στην κανονικότητα, έδωσε απαντήσεις σε διάφορα θέματα, καθώς και σε διάφορες απορίες και ανησυχίες του κόσμου.

“Οι πιστοί, οι Χριστιανοί και οι ιερείς και οι Αρχιερείς ήταν οι πιο υπάκουοι την περίοδο των περιορισμών, άλλοι δεν ήταν” σημείωσε με νόημα. Ενώ για τα παιδιά στις πλατείες και για όσους τρέχουν στις παραλίες είπε πως πρέπει να διαχειριστούμε σωστά αυτό το φαινόμενο.

Για την Θεία Κοινωνία τόνισε πως η απόφαση έχει παρθεί στον Μυστικό Δείπνο από τον Χριστό δεν χρειάζονται άλλες απαντήσεις. “Εκθέτουν την επιστήμη” είπε για κάποιους εκ των επιστημόνων που τοποθετήθηκαν αρνητικά για το θέμα της Θείας Κοινωνίας και ρώτησε “γιατί μπαίνετε στα χωράφια των θεολόγων;”. Επισήμανε πάντως πως είναι απειροελάχιστοι οι σοβαροί επιστήμονες που αμφιβητούν την Θεία Κοινωνία και έφερε παράδειγμα τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα.

“Καρφί” και από αυτόν για τους “Ράδιο Αρβύλα” που διακωμώδησαν την Θεία Κοινωνία, λέγοντας πως αυτοί θα ασχοληθούν με τον πτωχό, με εκείνον που έχει ανάγκη όταν χρειαστεί ή ή Εκκλησία; “Ας δείξουν λιγο σεβασμό γιατί η ρόδα γυρίζει”…

Για την επαναλειτουργία των ναών τόνισε πως καλό θα ήταν “κάθε πιστός να επικοινωνήσει με την ενορία του, να υπενθυμίσει ότι περιμένει πως και πως τον εκκλησιασμό, να δώσει το όνομά του το τηλέφωνό του, για να έχουμε μια εικόνα. Δεν μπορούμε για παράδειγμα έναν Κωνσταντίνο ή μια Ελένη να τους αφήσουμε απ΄έξω την ημέρα της γιορτής τους”. “Εγώ την Κυριακή θα λειτουργήσω στο πιο ακραίο σημείο της Μητροπόλεως, όχι στην Λαμία” είπε και ζήτησε ατομική ευθύνη!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More