Από τις Καστανιές του Έβρου, Μοτοπορεία μέχρι την Κρήτη

Στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο θα συναντηθούν απόψε το βράδυ (Παρασκευή 2 Ιουλίου), 45 Κύπριοι και Κύπριες, οι οποίοι με 30 μοτοσικλέτες θα ξεκινήσουν μια μεγάλη μοτοπορεία από άκρο σε άκρο της Ελλάδας στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολομών Σολομού που δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 1996 στη νεκρή ζώνη στη Δερύνεια από Τούρκους και Τουρκοκύπριους του κατοχικού καθεστώτος.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας μνήμης Ισαάκ- Σολωμού» θα ταξιδέψουν από τις Καστανιές της Ορεστιάδας ως την Κρήτη σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει ως τις 11 Ιουλίου ενώ όπως είπε ο Ανδρέας Πετεμερίδης μέλος της Πρωτοβουλίας ανάμεσα στους 45 Κύπριους που θα συμμετάσχουν στη μοτοπορεία είναι η μητέρα και η κόρη του Τάσου Ισαάκ.

Η μοτοπορεία είναι «ουσιαστικά ένα οδοιπορικό μνήμης και ιστορικής συνείδησης για την αφύπνιση γενικότερα του ελληνισμού και τον συνεχή αγώνα για τη διεκδίκηση των πιο σημαντικού αγαθού που είναι η ελευθερία».

«Η Πρωτοβουλία μνήμης Ισαάκ- Σολωμού δεν πολιτεύεται απλά έχοντας ως μέσο τη μοτοσυκλέτα διεκδικεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας» ζητώντας «να υλοποιηθούν τα εντάλματα σύλληψης των δραστών» καθώς οι δολοφόνοι των Ισαάκ και Σολωμού δεν έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Ο ματωμένος Αύγουστος του 1996

Στις 2 Αυγούστου του 1996 με αφορμή τη 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε από την Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο μια μεγάλη μοτοπορεία η οποία μέσα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατέληξε στις 10 Αυγούστου στην Κύπρο. Εκεί Κύπριοι μοτοσικλετιστές ενώθηκαν με τη μοτοπορεία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλετιστών όμως μετά από διάφορες πιέσεις ακυρώνει την πορεία διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου διοργανώνοντας μια κεντρική εκδήλωση στις 11 Αυγούστου.

Όμως μια μεγάλη ομάδα μοτοσυκλετιστών ανάμεσά τους και ο Ισαάκ συνέχισαν την πορεία και από ένα αφύλακτο φυλάκιο εισήλθαν στη «πράσινη γραμμή», τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια άρχισαν τα επεισόδια με τις κατοχικές δυνάμεις να ανάβουν φωτιές για να τους απωθήσουν.

Ο Τάσος Ισαάκ έσπευσε να βοηθήσει έναν άλλο Ελληνοκύπριο τον οποίο χτυπούσαν Τούρκοι και τελικά βρέθηκε ο ίδιος πεσμένος στο έδαφος ενώ γύρω του μια ομάδα Τούρκων και Τουρκοκυπρίων αντιδιαδηλωτών τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.

Τρεις ημέρες μετά, στις 14 Αυγούστου 1996 στην κηδεία του Τάσου Ισαάκ και με το κλίμα να είναι βαρύ μια ομάδα διαδηλωτών πήγαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να αφήσουν λουλούδια στο χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή.

Μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» άρχισε τα επεισόδια εναντίον τους και ξαφνικά ο Σολομών Σολωμού ξέφυγε από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ πέρασε στη νεκρή ζώνη και ανέβηκε σε έναν ιστό προσπαθώντας να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Στο απέναντι φυλάκιο βρίσκονταν Τούρκοι σκοπευτές οι οποίοι τον πυροβόλησαν ενώ μια σφαίρα τον βρήκε στο λαιμό ρίχνοντας τον νεκρό στο έδαφος.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More