Αποκάλυψη-«βόμβα»: Συνεχίζουν τα Σκόπια να χρησιμοποιούν τον Ήλιο της Βεργίνας & τον όρο «Μακεδονικός» – Μόνο διαβήματα από την Αθήνα

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν την – κατά τα άλλα επαίσχυντη – Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέποντας μεταξύ άλλων ακόμα και σήμερα τη χρήση συμβόλων, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας αλλά και του όρου «μακεδονικό» για σειρά προϊόντων της Βόρειας Μακεδονίας. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταγγείλει πολλάκις την εν λόγω Συμφωνία, εμφανίζεται σχεδόν να πιέζει για την εφαρμογή της!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του από την «απροθυμία» των Σκοπίων και αυτή εκφράστηκε με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως αποκαλύπτει η Realnews. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η άποψη ότι, τα Σκόπια χρονοτριβούν είναι διάχυτη.

Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι, «αφ’ ης στιγμής η Συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της, αλλά ακριβώς ότι, δεν εφαρμόζεται.

Δηλαδή αντί να την ακυρώσει η Κυβέρνηση, κάθεται και διαπραγματεύεται με τους Σκοπιανούς!

Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της Συμφωνίας, οι αρχές των Σκοπίων, όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει στην ταχεία εφαρμογή των όρων της, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως το προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, γνωστοποιώντας την έντονη ανησυχία της Αθήνας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, επισημαίνοντας με νόημα ότι, είναι αδήριτη ανάγκη για τα Σκόπια να έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.

Στις συναντήσεις αυτές η Αθήνα προειδοποίησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση δράση βάσει των άρθρων 8.2 (ανάδειξη ελληνικότητας Αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (αφαίρεση Ήλιου της Βεργίνας) της συμφωνίας και όχι απλώς για συμβολικές κινήσεις της τελευταίας στιγμή τον Οκτώβριο.

Οι δικαιολογίες των Σκοπίων

Παράλληλα τονίστηκε ότι, η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην αφαίρεση αλυτρωτικού/αναθεωρητικού περιεχομένου από τα προγράμματα Ιστορίας αλλά και ότι αναμένει εντός Σεπτεμβρίου ενέργειες εφαρμογής της Συμφωνίας σε τομείς υψηλού συμβολισμού και η πρόοδος είναι μηδενική.

Οι δικαιολογίες, που προέβαλε η γειτονική χώρα δεν προκάλεσαν στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξία για επιτάχυνση.

Οι αξιωματούχοι της Βόρειας Μακεδονίας δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις αλλά τις απέδωσαν στην…αναβλητικότητα των Βαλκάνιων και στην αδικαιολόγητη πεποίθηση ορισμένων ότι, η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.

Για την ελληνική πλευρά, πάντως ως ιδιαιτέρως σημαντική αξιολογείται η έλλειψη βούλησης τμήματος της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο διερωτάται γιατί να πρέπει να αναλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί το ότι η ΕΕ θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρεμβάσεις που ζητεί η Ελλάδα

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στην πόλη των Σκοπίων αλλά και παραδείγματα τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων. Μεταξύ άλλων:

– Τα αγάλματα των οκτώ Αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών στο κέντρο των Σκοπίων

– Το μνημείο της Λυδίας της Φιλιππησίας

– Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα

– Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο

-Τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».

Παράλληλα στο διάβημά της η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφόταν σε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία» αλλά και το γεγονός πως σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «Μακεδονία».

Αντί για διαβήματα, μήπως πρέπει κύριοι της Κυβέρνησης να καταργήσετε την Συμφωνία; Εξάλλου, στην αντιπολίτευση άλλα λέγατε!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More