Αρχίζουν έργα στην Αμφίπολη

Πράσινο φως από το ΚΑΣ σε μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης για να γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο

Πράσινο φως στη μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών έδωσαν ομόφωνα, με μικρές παρατηρήσεις, τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην πρόσφατη συνεδρίασή τους. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο ΚΑΣ της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του ταφικού μνημείου και των παθολογιών του, καθώς και των κατευθύνσεων που πρέπει να ληφθούν ως προς την ανάδειξή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η υλοποίηση των έργων να αρχίσει την άνοιξη του 2020.

Όπως λέχθηκε στη συνεδρίαση, το ενταγμένο σήμερα σε ΕΣΠΑ μνημείο δεν έμεινε ποτέ απροστάτευτο, καθώς από την αρχή ελήφθησαν τα αναγκαία στερεωτικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονταν οι επόμενες φάσεις των εργασιών. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς η αρχιτεκτονική μελέτη – τεκμηρίωση του μνημειακού συγκροτήματος από τον Μιχάλη Λεφαντζή, αρχιτέκτονα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, και η δομική παθολογία του από τον Δημήτρη Εγγλέζο, πολιτικό μηχανικό, τεχνικό σύμβουλο του έργου.

Η χρονολόγηση του συγκροτήματος

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, το μνημείο και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, με τον περίβολο να αποξηλώνεται, κυρίως στα δυτικά, τα ρωμαϊκά χρόνια. Ο γνωστός λέων της Αμφίπολης βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα.

Ως προς τις προτάσεις για τα πρανή, η διαμόρφωσή τους θα γίνει σε δύο φάσεις. Επίσης, προτάθηκε να γίνει αποκατάσταση τμήματος του περιβόλου στη νότια πλευρά και όπου υπάρχει διάσπαρτο υλικό να προστεθεί στην ανατολική, που είναι και η καλύτερα σωζόμενη. Ως προς την επισκεψιμότητα του μνημείου, προτάθηκε η πρόσβαση να διευκολύνεται με μια διακριτική σκάλα (ή ανύψωση-γέφυρα) στην είσοδο και δύο κλίμακες, από ξύλο ή μέταλλο στο εσωτερικό, ενώ στις επισκέψεις να συμμετέχουν ολιγομελείς ομάδες, όχι μεγαλύτερες των οκτώ ατόμων.

Ως προς τον γλυπτό διάκοσμο, η μελέτη προβλέπει αποκατάσταση των φτερών των Σφιγγών με το αυθεντικό υλικό που έχει βρεθεί στον χώρο, καθώς και την επανατοποθέτηση της μαρμάρινης κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας.

Όσον αφορά τις Καρυάτιδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα – μελετητή, κατασκευάστηκαν επιτόπου, προτάθηκε η ανάταξη μέρους του επιστηλίου, ώστε να γίνει εφικτή η αποκατάσταση του πόλου και μέρους του κεφαλιού που λείπει από τη μία.

Το ταφικό μνημείο φαίνεται ότι είχε διάφορες οικοδομικές φάσεις και επισκευές, ίσως και αλλαγή χρήσης. Αρχικά είχε λατρευτικό χαρακτήρα, πιθανόν ως ηρώο.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More