Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι: ”Έλληνες σταματήστε τις ασκήσεις”

Νέες προκλητικές δηλώσεις
Το τουρκικό αφήγημα περί «ελληνικών προκλήσεων» ανέδειξε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ανέφερε τα εξής: “Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις και να αποφύγει νέα κλιμάκωση.”

Ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu πραγματοποίησε ενημέρωση τύπου μετά το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, νωρίτερα σήμερα όπου αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Υπουργού Çavuşoğlu είναι τα ακόλουθα:

“Μετά τις συνεχιζόμενες εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ξεκινήσαμε έναν διάλογο με την Ελλάδα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήρθε στην Τουρκία και εγώ, πήγα στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες ήταν επίσης πολύ θετικός. Αυτά είναι θετικά. Έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα; Όχι. Το ότι μιλάμε όμως δείχνει την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαλόγου. Ελπίζω αυτή η ειλικρίνεια να συνεχίστε και από δύο πλευρές.

Αλλά ταυτόχρονα, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις. Η συνέντευξη Τύπου που δώσαμε ήταν καλή, αλλά ο φίλος μου Δένδιας λέει πολλά πίσω από την πλάτη μας. Έχουμε τη συμφωνία κυρίων να μην κάνουμε ασκήσεις στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Αλλά τώρα βλέπουμε ότι η Ελλάδα ανακοινώνει το Navtex. Η Ελλάδα παραβίασε αυτήν τη συμφωνία. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις προκλήσεις και τα προκλητικά βήματα.

Ξέρω ότι το κάνουν για να ικανοποιήσουν λίγο τους δικούς τους ανθρώπους. Αλλά δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Θέλουμε να μετατρέψουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα.”

“Ας μην χάνουν χρόνο, τώρα περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.”

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η Τουρκία αναφορικά με την καλοκαιρινή περίοδο θα τηρήσει τη συμφωνία Γιλμάζ-Παπούλια για moratorium των ασκήσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο επισημαίνουμε ότι είναι ανοικτό το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο για την οποία δεν έκανε καμία νύξη ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσπαθώντας να τα διαχωρίσει ως θέματα από το Αιγαίο.

Τέλος συνεχίζεται η τουρκική ρητορική περί ελληνικών προκλήσεων για μια ακόμη φορά, ενώ επισημαίνει με λιτό τρόπο πλην όμως κατηγορηματικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ότι η χώρα του περιμένει να δει κινήσεις από την ΕΕ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More