Επιμονή στην αποτυχία: Ανακοινώνονται αυστηρότερα μέτρα ακόμα και την Τετάρτη – Προς ολικό lockdown η χώρα

Μπορεί να βρισκόμαστε σε lockdown εδώ κ έναν χρόνο όμως… ακόμη συζητάμε για lockdown!

Τα νέα μέτρα δεν αποδίδουν, ούτε οι παρατεταμένη καραντίνα, αυτό είναι κάτι που ομολογούν όλοι σχεδόν οι «ειδικοί» και παρόλα αυτά, στο «τραπέζι» βρίσκονται νέα αυστηρότερα μέτρα.

Ο ίδιος ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει πως το lockdown είναι η ύστατη λύση και πρέπει να επιβάλλεται για μικρό χρονικό διάστημα, όμως στην Ελλάδα βρισκόμαστε ήδη εδώ και έναν χρόνο και περιμένουμε… τον καιρό και τους εμβολιασμούς για να βγούμε.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ολικού lockdown άφησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Αν και χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα κρούσματα είναι αρκετά πιθανόν να ανακοινωθεί ένα νέο καθολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, το οποίο θα έχει λογικά διάρκεια τριών εβδομάδων.

Ξαφνικά… πρόβλημα τα σχολεία

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία και από τότε που οι «ειδικοί» υποστήριζαν πως τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό κτλ. Λίγες ημέρες αργότερα και τα πράγματα έχουν αλλάξει, καθώς οι ίδιοι «ειδικοί» πιέζουν τώρα για να μπουν «λουκέτα» σε όλες τις σχολικές μονάδες και να επιστρέψουν τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Αντιθέτως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν».

Μέχρι στιγμής, τα σχολεία είναι ανοιχτά εκτός από τα Λύκεια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ισχύει για τους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια ισχύει για Δήμους Θήρας και Μυκόνου.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και εξ αποστάσεως για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) ισχύει για τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, για τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Ηλεία), Ζακύνθου, Τεμπών (Λάρισα), Πύδνας-Κολινδρού (Πιερία), Ρεθύμνης, Διρφύων-Μεσσαπίων (Εύβοια), Τανάγρας, Εορδαίας (Κοζάνη), Θηβαίων και Σπάρτης.

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όσον αφορά στην αγορά, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζει κάθε περιοχή. Τα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00’ έως 20.00’.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά τα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις λαϊκές αγορές, τους φούρνους, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων με ωράριο από 07.00’ έως 17.00’.

Υπάρχουν, όμως, και οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας). Σε αυτές, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Μονάχα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, όμως, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 410.000 πολίτες. Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca της ηλικιακής ομάδας 60-64 σε ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα. Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα παράλληλο με αυτό που ήδη λειτουργεί.

Την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως Δανία, Γερμανία, και Ολλανδία διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες κατά του lockdown και του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Στην Ελλάδα… δεν κουνιέται φύλλο.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More