Επιτέλους διορθώθηκαν τα ορθογραφικά λάθη στα γραμματόσημα για τα 2500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών

Μετά από κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τελικά στις 3 Νοεμβρίου 2020 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η σειρά γραμματοσήμων εις ανάμνηση των 2500 ετών από την μάχη των Θερμοπυλών. Η σειρά αποτελείται από 4 γραμματόσημα και δύο μπλοκ (φεγιέ). Κάθε μπλοκ περιέχει δύο από τα γραμματόσημα της σειράς.

Αναλυτικά οι αξίες οι παραστάσεις και οι ποσότητες έχουν ως εξής: 0.50 € Σκηνή μάχης από το Ηρώον στις Θερμοπύλες 1.000.000 τεμ. 0.90 € Το επίγραμμα των Θερμοπυλών του Σιμωνίδη 500.000 τεμ. 1.00 € Λεωνίδας, από το άγαλμα στην Σπάρτη 500.000 τεμ. 2.50 € Σκηνή μάχης από το Ηρώον στις Θερμοπύλες 1.000.000 τεμ.
Ονομαστική αξία της σειράς 4.90 €.

Τα δύο μπλοκ (φεγιέ) τυπώθηκαν σε 25.000 τεμάχια έκαστο και έχουν ονομαστική αξία 4.90 € και τα δύο. Τα γλυπτά που εικονίζονται είναι έργα του γλύπτη Βάσου Φαληρέα (1905 – 1979).

Τα γραμματόσημα είναι διαστάσεων 35Χ45 χιλ. και τυπώθηκαν σε φύλλα των 25 τεμαχίων στις εγκαταστάσεις της Veridos – Ματσούκης Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας, στο Ίλιο Αττικής, σε σχέδια και προσαρμογή της Μυρσίνης Βαρδοπούλου και με μέθοδο εκτύπωσης την λιθογραφία offset. To γραμματόσημο του 1.00 € (Λεωνίδας) σχεδιάστηκε από τον καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιάννη Π. Γουρζή με μια ιδιαίτερη γραμμική σχεδίαση ώστε η εικόνα να προσομοιάζει με χαλκογραφικής εκτύπωσης.
Τα ΕΛ.ΤΑ. ετοίμασαν ακόμα φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας, τόσο απλούς όσο και με το αναμνηστικό νόμισμα που κυκλοφόρησε η Τράπεζα της Ελλάδος Επίσης διαθέτουν κάρτες μάξιμουμ και αριθμημένα λευκώματα. Η σειρά και τα φεγιέ θα διατίθενται μέχρι την 2α Νοεμβρίου 2021, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Τώρα ερχόμαστε στα απρόοπτα. Η σειρά επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, όλα είχαν τυπωθεί και ήσαν έτοιμα. Τα προσπέκτους άρχισαν να διατίθενται, τότε κάποιος παρατήρησε δύο ορθογραφικά λάθη που υπήρχαν στο επίγραμμα των Θερμοπυλών. Στην 5η σειρά έγραφε «ΚΟΙΝΩΝ ΡΗΜΑ… αντί του ορθού ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑ… Το 2ο ορθογραφικό λάθος βρισκόταν στην 6η σειρά του επιγράμματος όπου αναγραφότανε …ΣΙ ΠΕΙΘΩΜΕΝΟΙ αντί του ορθού …ΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ.Η έκδοση τότε αναβλήθηκε, το σχετικό γραμματόσημο, το αντίστοιχο μπλοκ, τα προσπέκτους και οι φάκελοι 1ης ημέρας κυκλοφορίας αποσύρθηκαν και τυπώθηκαν άλλα διορθωμένα. Επιπλέον το πρώτο προσπέκτους είχε ένα ακόμα λάθος. ΑΔΡΙΑΝΤΑΣ αντί του ορθού ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ. Ακόμα τα λάθη που παρουσιάζονται στα προσπέκτους, σε κάθε έκδοση, παραμένουν πεισματικά, παρά τις τεκμηριωμένες αναφορές μας για διόρθωση.
Το «Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων & φεγιέ» βγάζει νόημα. Το “Commemorative set of stamps – Feuillet” βγάζει μάτι.

Δημήτρης Περδίκης

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More