Έβρος: Εμείς τείχος, οι Τούρκοι drones με κωδικό «1453»

Εναν χρόνο, σχεδόν, μετά την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις αρχές Μαρτίου του 2020, η γαλήνη και στις δύο όχθες του ποταμού μοιάζει εύθραυστη, με την ελληνική πλευρά να μην εφησυχάζει. Κι αυτό γιατί η γειτονική χώρα τους μήνες που μεσολάβησαν άλλαξε μεν προσωπείο, αλλά το πραγματικό της πρόσωπο παραμένει στοχοπροσηλωμένο στο δόγμα της «ασύμμετρης απειλής», υποκαθιστώντας γρήγορα τις μεταναστευτικές ροές ως εργαλεία για την άσκηση πίεσης στη συνοριακή γραμμή με τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), τα drones Bayraktar TB2, τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής, τα οποία καταγράφουν κάθε κίνηση (αν όχι και πρόσωπα) πάνω και γύρω από το ποτάμι.

Η τακτική αναδίπλωσης της Τουρκίας, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της ελληνικής αποτροπής τον περυσινό Μάρτιο, έθεσε τον Εβρο σε υψηλή κυβερνητική προτεραιότητα. Τους επόμενους μήνες η παρουσία κυβερνητικών στελεχών (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νότης Μηταράκης, Αλκιβιάδης Στεφανής) και βέβαια του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε ασυνήθιστα πυκνή για τους ντόπιους, επιταχύνοντας στο έπακρο τον ρυθμό αποπεράτωσης του φράχτη και μαζί όλων των συνοδών οχυρωματικών έργων που έχουν δρομολογηθεί από ελληνικής πλευράς μετά την «υβριδική επίθεση» της Αγκυρας.

Σήμερα, οι εργασίες αποκατάστασης των παλιών τμημάτων του φράχτη, μήκους 10 χιλιομέτρων, έχουν ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται το σκέλος του νέου φράχτη στις Καστανιές, καθώς το σύνολο του έργου, συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων, θα παραδοθεί μέσα στον Απρίλιο, ανεβάζοντας πολλά επίπεδα ταυτόχρονα την ικανότητα της ελληνικής αποτροπής. Παράλληλα, με την αποπεράτωση του φράχτη, ο ελληνικός σχεδιασμός για έναν Εβρο «απόρθητο» συμπεριέλαβε νέες προμήθειες σε επίγεια μέσα (10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών, 5 φουσκωτές βάρκες κ.ά.), ενισχυμένο σε αριθμούς έμψυχο δυναμικό (πρόσθετο αστυνομικό προσωπικό, πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και στρατιωτών), αλλά κυρίως εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας (4 drones παρακολούθησης, 15 θερμικές κάμερες, 3 μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων κ.ά.), ικανό να ακινητοποιήσει, αν χρειαστεί, ό,τι… ίπταται.

Σαρώνοντας ουρανό, γη και θάλασσα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει λάβει από τον πρώτο καιρό αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, ενεργοποιώντας τμήματα του Στρατού Ξηράς με δυνατότητα πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων, ενώ στη συνοριακή γραμμή έχουν στηθεί -σε μεγαλύτερη έκταση- βελτιωμένα εμπόδια αποτρέποντας πιθανό πέρασμα στην Ελλάδα. Εξίσου ενισχυμένες είναι και οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής, την οποία επιβλέπει νυχθημερόν το Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, συντονίζοντας ανθρώπινους και υλικούς πόρους απέναντι στην τουρκική εφευρετικότητα.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More