“Ευρωπαϊκές εταιρείες τουρκικών συμφερόντων έτοιμες να πλειοδοτήσουν για υδατοδρόμια σε ελληνικά νησιά”!

Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ενεργειακά , φιλικά στο περιβάλλον Νοσοκομεία στον Κόσμο, το Başakşehir uraam & Sakura City, ως αποτέλεσμα ΣΔΙΤ ( Σύμπραξης Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα ) με την Ιαπωνία, εγκαινίασε xθες ο Πρόεδρος Erdoğan.

Στην ομιλία του, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Shinzo Abe, που ήταν σε τηλεδιάσκεψη λόγω sars cov 2, υπενθύμισε τις βαθιές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τα μεγάλα έργα που έκανε και κάνει η Ιαπωνία στην Τουρκία (Marmaray, γέφυρα Osman Gazi κ.ά ).

Το Νοσοκομείο προσβλέπει στον παγκόσμιο Ιατρικό “τουρισμό ” με επισκέψεις ασθενών απ’ όλο τον κόσμο για θεραπείες και χειρουργεία (μέχρι πλαστικής cosmetic). Το κτίσμα είναι ενός εκατομμυρίου 21 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, χτισμένο σε οικόπεδο 789 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Έχει 456 κρεβάτια ΜΕΘ, 2682 κρεβάτια, 725 πολυκλινικά δωμάτια ασθενών και 90 χειρουργεία. Θα δέχεται καθημερινά 35.000 εξωτερικούς ασθενείς με άμεσο προγραμματισμό 500 χειρουργικών επεμβάσεων την ημέρα στις 90 αιθ. χειρουργείων (κυλιόμενες επεμβάσεις σε rotation).

Βρίσκεται κοντά στο τεράστιο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε πως η χώρα του έχει στείλει ιατρικά προϊόντα για τον sars cov 2, σε περισσότερες από 80 χώρες και συνεχίζει να στέλνει, επειδή αυτό ” είναι το ανθρωπιστικό μας καθήκον συνείδησης. Είμαστε περήφανοι που το κάνουμε” ( sic) είπε.

* Κατά τα λοιπά , στην Ελλάδα είναι Παρασκευή 22 Μαΐου, η Τουρκία πτωχεύει ( ας την στηρίζουν όλες οι χώρες, όπως έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου τόσα χρόνια να λέω ), τάχα είναι απομονωμένη , στριμωγμένη ( και ας μην της έχει επιβληθεί κανένα μέτρο τύπου CAATSA λόγω S400 , ενώ φαίνεται να ξεπαγώνουν θέματα F35 , patriot όπως ομοίως σας έλεγα από πέρσι ) , τάχα χάνει σε όλα τα επίπεδα ( και ας παγίωσε de facto τις ενέργειές της σε Λιβύη, θαλάσσια συμφωνία, Συρία, Κυπριακή ΑΟΖ , Αιγαίο με αμφισβητήσεις νησιών και υπερπτήσεις, αμφισβήτηση συνόρων στον Έβρο και εργαλειοποίηση του προσφυγο-μεταναστευτικού ) .

Στην Ελλάδα κάνει ιδιωτικές business, ενώ υπεισέρχεται ως υπεργολάβος και σε δημόσια έργα. Ευρωπαϊκές εταιρείες Τουρκικών συμφερόντων ετοιμάζονται να πλειοδοτήσουν για την χρήση / εκμετάλλευση των υδατοδρομίων στα νησιά μας και άλλα πολλά.

Η χώρα μας , που μέσω bullying που της ασκεί η Τουρκία , έχει αποκτήσει εδώ και πολλα χρόνια φοβικά σύνδρομα , αντί για αποτροπή ( οπως επιτυχώς έγινε στον Έβρο Φεβ. ’20 ) και εκμετάλλευση των χαρτών Natura της Ευρώπης που επεκτείνουν νόμιμα την θαλάσσια προστασία του Αιγαίου από την Ελλάδα ( GR ) πέραν των θαλάσσιων συνόρων μας, στις λεγόμενες ” γκρίζες ζώνες”, προτιμά να υφίσταται μια πολυετή πολιορκία που μας εξαντλεί ( πάγια οθωμανική ιστορική στρατηγική ) και τελειώνει με οδυνηρό συμβιβασμό που στην Ελλάδα διαχρονικά παρουσιάζουμε ως περήφανο και “κερδοφόρο “.

Ξεχνούν όμως οι θιασώτες αυτής της λογικής, πως εάν δώσεις ένα στη Γείτονα, αμέσως θα ζητήσει δύο και τρία , άνευ ορίου.

Όσοι πιστεύουν πως η Τουρκία θα μας κάνει ένοπλο πόλεμο , κάνουν λάθος ( άλλο θέμα τα θερμά επεισόδια ή ακόμα και η προσπάθεια κατάληψης βραχονησίδας τύπου Ίμια) φοβίζοντας την κοινή γνώμη για να δεχτεί τον όποιο οδυνηρό συμβιβασμό που δεν θα έχει τέλος. Η Τουρκία παίρνει σε βάθος χρόνου, με υπομονή και πολιορκητική επιμονή , άνευ σφαιρών, αυτά που θέλει με τους προπεριγραφέντες τρόπους . Μια τεχνική που περιγράφει και ο Λέων Τολστόϊ στο έργο ” Πόλεμος & Ειρήνη”.

Ο ένοπλος πόλεμος με τη ” σύμμαχο” στο ΝΑΤΟ Ελλάδα, της είναι μη αναγκαίος. Ούτε έχει σκοπό να δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ διαλύοντας το ΝΑΤΟ , αν συγκρουστούν μεταξύ τους δύο ” σύμμαχες χώρες”.

Η Τουρκία επιθυμεί το 2023 να είναι ο ρυθμιστής της Ανατολικής Μεσογείου ( 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας : 29.10.1923 ). Το 2053, δηλ 600 χρόνια από την Άλωση θέλει να είναι G10 ( ήδη είναι στους G20 ) και το 2071 ( 1000 χρόνια από τη μάχη του Μάτζικερτ το 1071) , θέλει να είναι στους 2-3 παγκόσμιους ρυθμιστές του μέλλοντος της ανθρωπότητας !

Με ορόσημο την ιστορία της πορεύεται στο μέλλον.

Εμείς απαξιώνουμε την ιστορία μας, δεν έχουμε ορόσημα και οράματα . Ακόμα και το 1821- 2021 ήδη δημιούργησε βαθιά διχόνοια .

Δεν έχουμε ομόνοια και περιμένουμε πάντοτε με αόριστες επικλήσεις του δικαίου και την καλή προαίρεση τρίτων συμμάχων μας ( που όμως είναι και σύμμαχοι της Τουρκίας με τεράστια συμφέροντα εκεί ) να λυθούν τα προβλήματα μας χωρίς ατομική δυναμική, αυτεξούσιο, αποτροπή και αυτοσεβασμό ( σιχαινόμαστε ο ένας τον άλλον) .

Ο μόνος τρόπος για να μην υλοποιηθούν τα εις βάρος μας δρομολογημένα σχέδια της Γείτονος , είναι η ενότητα , η ομόνοια και ο αυτοσεβασμός , η πίστη στον εαυτό μας . Είμαστε μόνοι, με συγκυριακές συμμαχίες και ξεχνάμε πως τα κράτη δεν έχουν σταθερές φιλίες , αλλά σταθερά συμφέροντα ( Palmerston άγγλος ΥπΕξ και πρωθυπουργός ).

Η Τουρκία πάντοτε σέβεται τον αντίπαλο που πρωτίστως σέβεται τον εαυτό του και τότε δεν τον αγγίζει ( θεωρία μη μου άπτου ) , ειδάλλως, αν αισθάνεται πως ο αντίπαλος είναι σε διχόνοια , επικαλούμενος τρίτους και αόριστες ηθικονομικες έννοιες για να την αποτρέψει , το εκλαμβάνει ως αδυναμία , λειτουργεί ως καταπατητής του αστικού δικαίου , διαταράσσει κατοχή και νομή διεκδικώντας κυριότητα σε βάθος χρόνου ( ας μην ισχύει η χρησικτησία στο διεθνές δίκαιο ) και παγιώνει de facto καταστάσεις που στο μέλλον θα τις αποκτήσει και de jure ενώπιον διεθνών οργάνων ή με την συναίνεση – ανοχή της διεθνούς κοινότητας και της θιγόμενης χώρας ( λέγε συμβιβασμός ) , όπως παλαιότερα απέσπασε την Αλεξανδρέττα από τη Συρία με τη συναίνεση των ” συμμάχων” μας Γάλλων.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Δρα Παντείου – Οθωμανολόγου , Δικηγόρου

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More