Η Ευρωπαϊκή Καταγωγή των Μινωιτών της Χάλκινης Εποχής

Η Χάλκινη εποχή στη Μινωική Κρήτη έλαβε χώρα περίπου πριν από 5000 χρόνια. Από τη στιγμή της ανακάλυψης της Κνωσσού από τον Έβανς, οι αρχαιολόγοι έκαναν διάφορες υποθέσεις για την προέλευση αυτού του Μινωικού, όπως ονομάστηκε, πολιτισμού. Κυκλαδική; Από την Ανατολία; Ο ίδιος ο Έβανς πρότεινε τη προέλευση από τη Βόρειο Αφρική, συγκρίνοντας έργα τέχνης που ανακάλυψε και τα οποία ομοίαζαν με αντικείμενα από την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Ομάδες επιστημόνων από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ανέλυσαν μιτοχονδριακό DNA από σκελετούς ηλικίας 3700-4400 χρόνων που βρέθηκαν στο Λασήθι της Κρήτης και απέδειξαν την ΑΥΤΌΧΘΟΝΗ προέλευση του Μινωικού πολιτισμού και τη καταγωγή και σχέση των Μινωιτών με Νεολιθικούς και σύγχρονους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Απέδειξαν μέσω της επιστήμης της γενετικής ότι οι πρώτοι Νεολιθικοί πληθυσμοί στο νησί της Κρήτης προήλθαν από μετακινήσεις πληθυσμών από τις πιο κοντινές ηπειρωτικές ακτές πριν από 9000 χρόνια. Από την Πελοπόννησο και το νοτιοδυτικό άκρο της Ανατολίας. Απέρριψαν δε τη Βορειοαφρικανική καταγωγή.

Στα διαγράμματα που ακολουθούν, φαίνεται η στενή σχέση στη καταγωγή ανάμεσα στους Μινωίτες και τους σημερινούς κατοίκους της Κρήτης (ειδικά της περιοχής του Λασιθίου) αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος. Όπως επίσης η στενή γενετικά σχέση με λοιπούς νεολιθικούς πληθυσμούς αλλά και νεότερους Μεσογειακούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και για την επιστημονική μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, μπορείτε να ανατρέξετε στην ανοικτή για το κοινό πηγή.

Γεώργιος Μανωλόπουλος
Βιολόγος

Πηγή: Nature Communications, 14 May 2013, A European population in Minoan Bronze
Age Crete

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More