Η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην υγεία του νευρικού συστήματος και στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από δύο εκτεταμένες μελέτες για τις παθήσεις των ματιών, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής — πλούσια σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο — συσχετίζεται με υψηλότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Διατροφικοί παράγοντες φαίνεται επίσης να παίζουν ρόλο στην επιβράδυνση της νοητικής εξασθένησης. Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών (NEI), μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), ηγήθηκαν της ανάλυσης δεδομένων από τις δύο Μελέτες Οφθαλμολογικής Νόσου που σχετίζεται με την ηλικία (Age-Related Eye Disease Study AREDS και AREDS2. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Αλτσχάιμερ και Άνοια (Journal Alzheimer’s and Dementia).

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις εννέα συστατικών της μεσογειακής διατροφής στη νοητική λειτουργία. Η μεσογειακή διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών, όσπρια, ψάρια και ελαιόλαδο, καθώς και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Οι δύο έρευνες διάρκειας πολλών χρόνων, AREDS και AREDS2, αξιολόγησαν την επίδραση των βιταμινών στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), η οποία βλάπτει τον φωτοευαίσθητο αμφιβληστροειδή. Το AREDS περιελάμβανε περίπου 4000 συμμετέχοντες με και χωρίς AMD και το AREDS2 περιελάμβανε περίπου επιπλέον 4000 συμμετέχοντες με AMD. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν τους συμμετέχοντες για τη διατροφή τους στο ξεκίνημα και των δύο μελετών. Η μελέτη AREDS εξέτασε ξανά τη νοητική λειτουργία των συμμετεχόντων μετά από πέντε χρόνια, ενώ το AREDS2 εξέτασε τη νοητική λειτουργία στους συμμετέχοντες ξανά μετά από δύο, τέσσερα και 10 χρόνια.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τυποποιημένα τεστ για την αξιολόγηση της νοητικής λειτουργίας καθώς και άλλα τεστ αξιολόγησης. Αξιολόγησαν τη διατροφή με ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τη μέση κατανάλωση κάθε συστατικού μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Οι αριθμητικές διαφορές στις βαθμολογίες νοητικής λειτουργίας μεταξύ των συμμετεχόντων με την υψηλότερη σε σχέση με τη χαμηλότερη τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής ήταν σχετικά μικρές, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα πιθανόν δεν έχουν διαφορά στην καθημερινή λειτουργία. Αλλά σε επίπεδο πληθυσμού, οι επιπτώσεις δείχνουν σαφώς ότι η νοητική λειτουργία και η υγεία του νευρικού συστήματος εξαρτώνται από τη διατροφή.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με το γονίδιο ApoE, το οποίο τους βάζει σε υψηλό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες νοητικής λειτουργίας και μεγαλύτερη μείωση των νοητικών τους ικανοτήτων από εκείνους που δεν φέρουν το γονίδιο. Τα οφέλη όμως της αυστηρής τήρησης μιας μεσογειακής διατροφής ήταν παρόμοια για τα άτομα με ή χωρίς το γονίδιο ApoE, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδράσεις της διατροφής στη νοητική λειτουργία είναι ανεξάρτητες από τη γενετική προδιάθεση για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γεώργιος Μανωλόπουλος

Βιολόγος

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More