Η Σλοβακία απαγορεύει τα κομμουνιστικά μνημεία

Το Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακικής Δημοκρατίας ενέκρινε τροποποίηση του νόμου για την ανηθικότητα και την παρανομία του κομμουνισμού.

Θα πρέπει να απαγορευτεί η τοποθέτηση μνημείων που τιμούν το κομμουνιστικό (όπως για το εθνικοσιαλιστικό ή φασιστικό) καθεστώς και το όνομα των δρόμων που προέρχονται από εκπροσώπους αυτών των καθεστώτων. Αυτό προκύπτει από την τροποποίηση του νόμου για την ανηθικότητα και την παρανομία του κομμουνισμού, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη από βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακικής Δημοκρατίας. Το κομμουνιστικό καθεστώς πρέπει επίσης να χαρακτηριστεί ως κατακριτέο, εγκληματικό και παράνομο, το οποίο παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Η νέα νομοθεσία αναφέρει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας, καθώς και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας, ήταν εγκληματική και κατακριτέα οργάνωση της οποίας οι δραστηριότητες είχαν ως στόχο την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δημοκρατικού συστήματος.

Η τροπολογία απαγορεύει την τοποθέτηση μνημείων και αναμνηστικών πλακών κειμένων, εικόνων και συμβόλων που γιορτάζουν, προωθούν ή υπερασπίζονται ένα καθεστώς που βασίζεται στην κομμουνιστική ιδεολογία ή τους εκπροσώπους του. Απαγορεύεται επίσης και για εκπροσώπους του καθεστώτος της Σλοβακικής Δημοκρατίας από το 1939 έως το 1945 ή άλλο καθεστώς που βασίζεται σε φασιστική ή ναζιστική ιδεολογία.

Απαγορεύεται επίσης η ονομασία δρόμων και δημόσιων χώρων για εκπροσώπους αυτών των καθεστώτων.

Η παραβίαση των απαγορεύσεων θα θεωρείται παραβίαση της δημόσιας τάξης και θα πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο. Η νομοθεσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2020.
Η λίστα με τις ημέρες εθνικής μνήμης και τις αργίες στη Σλοβακία θα επεκταθεί. Ο σχετικός νόμος εγκρίθηκε από βουλευτές στις 3 Νοεμβρίου.

Έτσι, η 24η Ιουνίου ανακηρύσσεται ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η 21η Ιουνίου θα οριστεί στο ημερολόγιο ως ημέρα αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής του Σοβιετικού στρατού από την Τσεχοσλοβακία το 1991 και 21 Αυγούστου – ως ημέρα των θυμάτων της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας το 1968.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More