«Ίσως και 200.000 τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα»

.«άρα και η θνητότητα από τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερη» εκτιμά ο καθηγητής Παθολογίας – Επιδημιολογίας Ι. Ιωαννίδης

Εντελώς αναξιόπιστα χαρακτηρίζει τα δεδομένα γύρω από τα κρούσματα του κορονοϊού ο παγκοσμίου εμβέλειας καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης! Μάλιστα, αιτιολογώντας τις δηλώσεις του περί «φιάσκου», εκτιμά ότι στη χώρα μας ο αριθμός των πολιτών που έχουν προβληθεί από τον ιό αγγίζει τους 200.000!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, οπότε κατά συνέπεια η πραγματική θνητότητα είναι πολύ μικρότερη! Μάλιστα, κατά τον κ. Ιωαννίδη, τα ποσοστά θνητότητας από τον κορονοϊό προσεγγίζουν τα ποσοστά της εποχικής γρίπης, γι’ αυτό συνιστά ψυχραιμία και αποφυγή της τρομολαγνείας και του πανικού.

«Θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους τυχαίων δειγμάτων σε διαφορετικές χώρες για να δούμε σε κάθε μέρος του κόσμου ποια είναι η ακριβής διάδοση του ιού. Γιατί τα μέτρα είναι πολύ διαφορετικά» αναφέρει σε άρθρο του ο καθηγητής και τονίζει πως πρέπει να υπάρξει συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αλλά και διεκδίκηση αξιόπιστων δεδομένων που να αποδεικνύουν ποια μέτρα είναι τα σωστότερα. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή, σε πολλά μέρη του κόσμου πιθανόν να είναι καλύτερο μέτρο η επιθετική προστασία των ευάλωτων πληθυσμών και η εντατική διαγνωστική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισημαίνει πως είναι απαραίτητο να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, στις οποίες ανήκουν οι ηλικιωμένοι και όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια νοσήματα.

Το λάθος της Ιταλίας

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία, επισημαίνει πως πρόσφατες έρευνες κάνουν λόγο για ένα 10% των πολιτών της Ιταλίας που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και προσθέτει πως οι θάνατοι στη γειτονική χώρα είναι φέτος πολύ λιγότεροι από αυτούς που αφήνει πίσω της η εποχική γρίπη.

Κατά τον καθηγητή, το κρίσιμο λάθος που έκανε η Ιταλία με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε κυριολεκτική κατάρρευση το σύστημα υγείας, με τις τραγικές εικόνες στα νοσηλευτικά ιδρύματα να κάνουν τον γύρο του κόσμου, είναι ότι από την αρχή κατέκλυσε τα νοσοκομεία της με ασθενείς κορονοϊού. Ακόμη, υποστηρίζει πως όσοι εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους και όχι να συνωστίζονται στα νοσοκομεία, πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Στις υπόλοιπες χώρες πολλοί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία δεν πηγαίνουν να ελεγχθούν, κάτι που είναι ορθό, προκειμένου να μην υπάρξει άσκοπος συνωστισμός στα νοσηλευτήρια» αναφέρει ο καθηγητής.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More