Καραϊσκάκης: Σκότωνε με το σπαθί του “εκτελούσε” με το στόμα του!

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποτέλεσε αναμφίβολα μια απο τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Επανάστασης του 1821. Ο Καραϊσκάκης ήταν νόθο παιδί.
Για το λόγο αυτό πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς ζούσε μόνος, χωρίς τους γονείς του. Ως προσωπικότητα ήταν φιλόνικος, βλάσφημος και βωμολόχος, χαρακτηριστικά που απέκτησε από αυτά τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Από την παιδική του ηλικία ήδη, έκανε τα πρώτα βήματά του ως κλέφτης. Ο Καραϊσκάκης έγινε περισσότερο γνωστός μετά την ενηλικίωσή του. Νεαρός έπεσε στα χέρια του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, όπου και φυλακίσθηκε για παράνομες πράξεις.
Διετέλεσε στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Η δράση του και η συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση είναι γνωστή και αναγνωρισμενή απο όλους.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη είναι η πολύπλευρη και ταραχώδη προσωπικότητά του.
Ο Καραϊσκάκης ήταν μια δυναμική και έντονη προσωπικότητα. Ως άνθρωπος ήταν πολιτικά ανορθόδοξος, υπερβολικά ανθρώπινος, ανεξάρτητος, αδρός και πάντοτε σαρκαστικός, ενώ κύρια χαρακτηριστικά του ήταν η ειρωνεία, τα αστεία και η αθυροστομία. Οι συναγωνιστές αλλά και οι ανταγωνιστές του θαύμαζαν τη λαμπρή και έξυπνη αυτή προσωπικότητα, που ωστόσο είχε ένα μόνο ψεγάδι: τη βωμολοχία.Ο Καραϊσκάκης, όταν οργιζόταν, έβριζε στρατηγούς, οπλαρχηγούς, στρατιώτες και φυσικά τους εχθρούς του. Είχε γίνει πλέον γνωστό και αποδεκτό ότι ο Καραϊσκάκης ακόμα και την ώρα που βρισκόταν σε μάχη δεν σταμάτησε να βρίζει, ενώ έχουν καταγραφεί και πολλά τέτοια περιστατικά απο εκείνη την εποχή.
Στη συνέχεια, παρατίθεται ένας διάλογος όπως έχει διασωθεί απο τότε, ο οποίος σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Καραϊσκάκη και δείχνει τον αθυρόστομο τρόπο με τον οποίον μιλούσε στους άλλους.

Εμφανίστηκε, σύμφωνα με μάρτυρα, ο έπαρχος κύριος Γιάγκος Σούτζιος (φαναριώτης, φίλος του Μαυροκορδάτου) και τα είπεν με τον Καραϊσκάκη:

-Εγώ, μωρέ, λέγει ο Καραϊσκάκης, σε τα είπα εσένα;
-Μάλιστα, λέγει ο Σούτζιος…
Καραϊσκάκης: -Αν βάλετε θεμέλιο εις τα λόγια μου, εκατό ζωές να έχω δεν γλυτώνω, πλην ποτέ έργο δεν έκαμα.
Κριτής (Γαλάνης Μεγαπάνου): -Βρε, ηξεύρομεν Καραϊσκάκη όπου λέγεις όλο λόγια. Μα διατί να τα λέγης έτζι; (πρόστυχα).
Καραϊσκάκης: -Το έχω χούι, κυρ Πάνο.
Κριτής: -Μα γιατί να το έχεις αυτό το χούι, ενώ είσαι πενήντα χρονών;
Καραϊσκάκης: -Αμ δεν ημπορώ να το κόψω τώρα, κυρ Πάνο. Και συ, κυρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρονών, μα το χούι δεν τ’ αφήνεις να γαμ..ς.!!!
Λέγοντας αυτό ο Καραϊσκάκης μες στο ναό – δικαστήριο, «εκτύπησαν τα γέλια όλοι και πήγαν και πολλοί να λιποθυμήσουν, καθώς κι εγώ ο ίδιος», γράφει ο Κασομούλης.
Η βωμολοχία και η αθυροστομία του έχει καταγραφεί σε μια επιστολή του Καραϊσκάκηπρος έναν Τούρκο. Μελοποιήθηκε απο τον Νίκο Καλογερόπουλο και ερμηνεύτηκε απο τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More