Κορωνοϊός: ”Αρμαγεδδών” στα χρηματιστήρια – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία – Σε καραντίνα μπαίνει η αγορά από την Τετάρτη

Η κατάσταση θα γίνει χειρότερα, μέχρι να καλυτερεύσει, λένε συνήθως οι αγγλοσάξωνες όταν καταρρέουν τα χρηματιστήρια.
Έτσι, “σωριάστηκε” κυριολεκτικά χθες βράδυ η Wall street, χάνοντας 2997 μονάδες ή 12,9% της αξίας της (20116 μονάδες) αυξάνοντας πάνω από τα 10-12 τρισεκατομμύρια δολάρια τις αξίες που έχουν χαθεί παγκοσμίως.

Σήμερα οι δείκτες παραγώγων (Futures ) δείχνουν πάλι μια ανοδική αντίδραση 3% ή 700 μονάδες αλλά το μόνιμο ερώτημα παραμένει: Γιατί καταρρέουν οι αγορές όταν όλες οι κεντρικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις, το ΔΝΤ, κα παρέχουν άπλετη ρευστότητα;

Υστερα από την αιφνίδια παρέμβαση της αμερικανικής FED με μείωση επιτοκίου, παροχή ρευστότητας έως 1,5 τρις, πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 εκατ. δολαρίων, κλπ, η αμερικανική αγορά γκρεμίστηκε, όπως και οι ευρωπαϊκές.

Οι αγορές δεν αντέχουν τις αβεβαιότητες και εν μέσω της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οι περισσότεροι επενδυτές προτιμούν τα μετρητά και την ρευστότητα. Ρευστοποιούν τις μετοχές και τα ομόλογα, γι αυτό και χθες τα αμερικανικά ομόλογα έφθασαν να έχουν απόδοση έως και 0,80%. Μάλιστα, ορισμένοι προβλέπουν και μηδενική απόδοση. Το ίδιο συνέβη και με ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, όπου και εκεί οι επενδυτές πήραν τα κεφάλαια τους με συνέπεια η τιμή του να πέσει.

Μπροστά στο άγνωστο, και τις συγκρουόμενες εκτιμήσεις των ειδικών γιατρών για τον ιο οι επενδυτές προτιμούν την ρευστότητα. Απο την άλλη πλευρά, η κριτική που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ, είναι δικαιολογημένη καθώς ο πρώην σύμβουλος του Μ. Κλίντον κ. Λάρυ Σάμμερς τονίζει ότι, τα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνει η Fed δεν μπορούν να στηρίξουν τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

Οι πλασματικές αξίες

¨Ομως, οι διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Αμερικανική, είχαν φθάσει στα ιστορικά τους υψηλά μέσω του φηνού χρήματος της Κεντρικής Τράπεζας. Δημιουργήθηκαν μετοχικές αξίες 13 τρις. δολάρια στις μετοχές και άλλα τόσα περίπου στην αγορά ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να μην δημιουργηθεί ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία, αλλά πλασματικές αξίες και υπερβολικός εταιρικός δανεισμός. Μόλις πρόσφατα, οι αμερικανικές τράπεζες σταμάτησαν τις αγορές ίδιων μετοχών που “φούσκωναν” τις αξίες. Οι αγορές, λοιπόν “τρόμαξαν” όταν το Σαββατοκύριακο επενέβη η Fed καθώς αρκετοί επενδυτές σκέφθηκαν ότι, “για να μείωνει το επιτόκιο η Fed γνωρίζουν κάτι που δεν ξέρουμε”.

Ο αμερικανός Πρόεδρος Trump δήλωσε ότι, θα στηρίξει τις αεροπορικές εταιρείες ή τουριστικές, αλλά μάλλον αυτό είναι η κορυφή του “παγόβουνου” – καθώς η κρίση του ιου αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες επτά έως οκτώ εβδομάδες.


Aθήνα: Βουτιά ανάλογη με αυτή της Wall street – Τέλος στο πλεόνασμα – στήριξη στις τράπεζες από ΕΚΤ.

Μ ένα σχετικά χαμηλο τζίρο 62 εκατ. ευρώ, το ελληνικό χρηματιστήριο γκρεμίστηκε χάνοντας χθες 12,24% με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στις 484,40 μονάδες σχεδόν τέσσερα χρόνια πίσω. Mέσα σε δυο μήνες χάθηκα όλα τα κέρδη της περασμένης χρονιάς ( απώλειες 47% ), έτσι και οι λίγοι Έλληνες επενδυτές προτιμούν τις ζημιές και την όποια ρευστότητα λάβουν.

Αυτό που επικρατεί, όμως, στις αναδυόμενες αγορές μεταξύ των ξένων επενδυτών – όπως την ελληνική – είναι παντού πωλήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Το ελληνικό δεκαετές έφθασε να έχει απόδοση 2,5% ενω και το Ιταλικό κινείται με απόδοση 2,2%. Η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες με μια απόφαση της μείωσε το ποσοστό υποχρεωτικής δημοσιοποίησης σε 0,10% των συνολικών μετοχών κάθε εταιρείας, έτσι όποιοι προβαίνουν σε ανοικτές πωλήσεις υποχρεούνται να το δημοσιοποιούν.

Η απόφαση πάρθηκε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κεφαλαιαγορών η οποία μέχρι τώρα έχει συστήσει να μην απαγορευτούν οι ανοικτές πωλήσεις μετοχών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το θετικό στοιχείο για την Ελλάδα είναι ότι, δεν ισχύουν πλέον οι προηγούμενοι κανόνες τόσο για το πλεόνασμα 3,5%, όσο και για τις τράπεζες. Οι κανόνες για τις τράπεζες ξανάγραφονται ενω οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα στηριχθούν, όπως δήλωσε χθες στο Bloomberg ο πρόεδρος της Eba ( Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης Τραπεζών ).

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι απαγορεύει τις συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, διατάσσει να κλείσουν καφέ, σινεμά, θέατρα, νυχτερινά κέντρα και πολιτιστικοί χώροι, ενώ αναστέλλει τις αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, η οποία επιταχύνεται στη χώρα, όπου πλέον καταμετρώνται σχεδόν πενήντα κρούσματα.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ, ξεχωρίζει η αναστολή μέχρι νεοτέρας των ομαδικών προσευχών στα τεμένη, συμπεριλαμβανομένης της προσευχής της Παρασκευής.

Ο επικεφαλής της αρχής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς πάντως διαβεβαίωσε ότι τα περίπου 90.000 τζαμιά της χώρας θα μείνουν ανοικτά, ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται ο καθένας μόνος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα γνωστοποίησε ότι άλλοι 29 άνθρωποι διαγνώστηκε χθες πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2· πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μέσα σε μια ημέρα ως τώρα.

«Και τα 29 νέα κρούσματα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ 3 κρούσματα είναι [άνθρωποι που επέστρεψαν] από την Ούμρα», τόνισε μέσω Twitter ο Κότζα, αναφερόμενος στο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία.

«Η επαφή με ξένες χώρες θα παραμείνει πηγή κινδύνου», προειδοποίησε ο Κότζα.

Τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε σημαίνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ανέρχονταν ως χθες βράδυ σε 47 στην Τουρκία.

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση, οι αεροπορικές συνδέσεις με έξι χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, αναστέλλονται από σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν ήδη ανασταλεί μέχρι νεοτέρας οι πτήσεις προς και από 14 άλλες χώρες.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πολιτιστικοί χώροι κάθε είδους, σινεμά, θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κλείνουν μέχρι νεοτέρας διαταγής, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ, τα γήπεδα, οι αίθουσες τελετών, ειδικά γάμων, κλείνουν επίσης, πρόσθεσε το υπουργείο, τονίζοντας ότι οι όλες μαζικές συγκεντρώσεις, περιλαμβανομένων αυτών στις οποίες καλούν διάφορες ΜΚΟ ή συνδικάτα, αναβάλλονται.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των σχολείων ήδη την περασμένη εβδομάδα. Την Κυριακή, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα χιλιάδες πιστούς που επέστρεψαν από το προσκύνημα στη Σαουδική Αραβία.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν την έκδοση περίπου εκατό ενταλμάτων σύλληψης προσώπων τα οποία βαρύνουν υποψίες για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την ασθένεια COVID-19 μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.


Η λίστα με τα μαγαζιά που είναι ανοικτά

Κλείνουν από αύριο Τετάρτη 18.03.2020 καταστήματα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού.

Χθες, Τρίτη, το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανεβάζοντας σε 352 τον συνολικό απολογισμό. Από τα συνολικά 352 κρούσματα τα 51 είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι από το σύνολο των κρουσμάτων νοσηλεύονται τα 65, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε χθες Δευτέρα τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στα οποία συγκαταλέγεται και η υποχρεωτική κατ’ οίκον απομόνωση, επί 14 ημέρες, για όλους όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Η κυρία Πελώνη διέψευσε τις πληροφορίες για γενική απαγόρευση κυκλοφορίας -στα μέτρα της Ιταλίας- ενώ έκανε γνωστό ότι ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί στη διάθεση του συστήματος υγείας για την πανδημία του κορονοϊού.

Οι επιχειρήσεις που μένουν ανοιχτές

Σούπερ μάρκετ
Φαρμακεία
Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικα κ.α
Περίπτερα/μίνι μάρκετ
Πρατήρια καυσίμων
Τράπεζες
Εστιατόρια που λειτουργούν με ντελίβερι
Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
Συνεργεία
Pet shops
Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
Καταστήματα με οπτικά είδη
Καταστήματα ηλεκτρικών ειδών
Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωση ότι το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ πρόκειται να διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Επιπλέον επιτρέπονται οι online αγορές και ανοιχτά θα παραμείνουν τα καφέ και εστιατόρια αποκλειστικά με υπηρεσίες delivery και take away.

Τέλος ,ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως θα αναρτηθεί σήμερα αναλυτική λίστα.

Οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή έχει αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας για τους παρακάτω χώρους και επιχειρήσεις ενώ από χθες προστέθηκαν στη λίστα τα εμπορικά καταστήματα τα οποία κλείνουν από αύριο Τετάρτη 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή κοινώς τα εμπορικά καταστήματα (προστίθενται στη λίστα από αύριο Τετάρτη)

Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
Κέντρα διασκέδασης
Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
Βιβλιοθήκες
Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής
Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Την ίδια ώρα, τα ΜΜΜ κυκλοφορούν κανονικά υπακούοντας τους κανόνες υγιεινής ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση και για τα ταξί.

Αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας

Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην κλείσει τις εκκλησίες, η Κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Ο πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα «ήξεις, αφήξεις» της Ιεράς Συνόδου, καθώς οι ιεράρχες ήθελαν τους πιστούς να συνωστίζονται στις εκκλησίες για μία ώρα το πρωί.

Την απόφαση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία ανέφερε:

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις»

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Η Ιερά Σύνοδος είχε ανακοινώσει πως η τέλεση της θείας λειτουργίας θα είναι λιτή, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή έως και τις 11 Απριλίου και πως οι κηδείες και τα μνημόσυνα θα τελούνται εντός των ναών σε στενό οικογενειακό περιβάλλον

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More