Κορωνοϊός: Ολα κρίνονται το Σαββατοκύριακο για τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας – Τα ποσοστά θνητότητας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Kρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
Εφιαλτικές εβδομάδες – δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις

Οι περιγραφές του πρωθυπουργού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών καθώς μίλησε για τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «εφιαλτικές» οι επόμενες εβδομάδες ενώ δεν παρέλειψε να εγκαλέσει όσους επιδεικνύουν «έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό» επικαλούμενος το παράδειγμα της Ιταλίας όπου «δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους».

«Tα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι» τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Φρόντισε παράλληλα να προσγειώσει όσους υπενδύουν υπερβολικά σε θετικές προσδοκίες για την εξεύρεση ενός εμβολίου στο άμεσο μέλλον, πως, «για τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμιά μαγική λύση».

Από εσάς εξαρτάται η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά σε οτιδήποτε ακούνε και να έχουν στραμμένη την προσοχή μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά συνέδεσε με την «ατομική ευθύνη» και την προσωπική από κάθε πολίτη τήρηση των μέτρων αυτοπεριορισμού με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ενώ προσέθεσε λίγο αργότερα:
«Απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Ορόσημο το Σαββατοκύριακο

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης όπως τοποθέτησε τα πράγματα έθεσε αυτό το Σαββατοκύριακο ως ορόσημο για το αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης –επανήλθε στο αίσθημα του φόβου- αποτρέποντας την έξοδο από τα αστικά κέντρα στις επαρχίες καθώς υπενθύμισε πως αν κάποιος νοσήσει βαριά σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος ή σε κάποιο νησί δεν είναι εύκολο να τύχει της απαραίτητης νοσοκομειακής περίθαλψης.

Τα ποσοστά θνητότητας και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο αριθμός των αυξανόμενων περιστατικών επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ολοένα και πιο ευκρινή στοιχεία για την επίπτωσή της.

Τα στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως και τα συμπεράσματα για τον κίνδυνο νόσησης και τη θνητότητα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Δηλαδή φαίνεται πια ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν καταλήξει έξι άνδρες, με το τελευταίο θύμα της πανδημίας να καταγράφεται χθες το πρωί στην Καστοριά.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο ειδικός σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. «Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

Επιπλέον, και μιλώντας στη γλώσσα της στατιστικής ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More