Κορωνοϊός: Ολοταχώς προς περιορισμό κυκλοφορίας – Τα νέα περιοριστικά μέτρα – 10 νεκροί στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά πλέον την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, μετά τα νέα μέτρα που επέβαλλε χθες.

Στους 10 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, με τέσσερις συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.

Μία γυναίκα 93 ετών είναι o 10ος νεκρός από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Η 93χρονη είχε βηματοδότη, σάκχαρο και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ θεωρείται επαφή του γκρουπ των Αγίων Τόπων. Επίσης, τη ζωή τους έχασαν χθες ένας 80χρονος άνδρας, που σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα, ένας 87χρονο από τη Δαμασκηνιά ο οποίος έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρας, 31 είναι τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 495. Αυτή την ώρα 90 ασθενείς παραμένουν νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι.

Ισχυρή προειδοποίηση Μητσοτάκη πριν πάμε σε απαγόρευση κυκλοφορίας

Η εικόνα με τους κατοίκους των Αθηνών να προσπαθούν με κάθε μέσω να διαφύγουν από την «νεκρή» τους πόλη και να βρουν καταφύγιο στην επαρχία δεν άρεσε στην κυβέρνηση η οποία σκέφτεται σοβαρά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Χαρακτηριστικό ήταν και το μήνυμα-προειδοποίηση του πρωθυπουργού μέσω Twitter χθες, το οποίο ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση πριν μια γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με έντονο ύφος είπε: «Κάποιοι συμπολίτες μας παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό και το εξοχικό. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά δεν τηρούν τις απαγορεύσεις. Η πολιτεία γνωρίζει και θα εξακολουθεί να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν από τα διόδια», προειδοποίησε

Νέα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχουν τεθεί από σήμερα σε ισχύ με τις επόμενες ώρες να κρίνουν αν θα υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση με ενδεχόμενη απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

– σήμερα δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές
– απαγορεύεται ο απόπλους ή καταπλους ιδιωτικών σκαφών στα νησιά
– από τις 6 το πρωί και για έναν μήνα (μέχρι τις 21 Απριλίου) η μετάβαση στα νησιά ειναι δυνατή μόνο για τους μόνιμους κατοίκους.
– αναστέλλονται όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης

Παράλληλα από σήμερα είναι κλειστά τα πάρκα και άλση του Κεντρικού Τομέα Αθηνών, δηλαδή του Πεδίου του Άρεως, του Άλσους Φινόπουλου και του Αττικού Άλσους ενώ ζητήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους Δημάρχους να προχωρήσει στο κλείσιμο των εισόδων πρόσβασης στον Υμηττό.

Στο ίδιο πλαίσιο θα αστυνομεύονται οι είσοδοι του Κτήματος Τατοΐου με τις οδούς για την Πάρνηθα να είναι ανοιχτές, όχι όμως για τον ιστορικό πυρήνα του Κτήματος.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα επεκτείνεται το κλείσιμο των σχολείων αλλά και η αναστολή όλων των εκπαιδευτικών εκδρομών εσωτερικού και εξωτερικού, έως και τις 10 Απριλίου, την ημερομηνία, δηλαδή, κατά την οποία τα σχολεία θα έκλειαν για την περίοδο του Πάσχα.

Από τη Δευτέρα στις λαϊκές αγορές θα μειωθεί κατά 50% ο αριθμός των παραγωγών που θα στήνουν πάγκους προκειμένου να υπάρχει απόσταση 5 μέτρων μεταξύ τους ενώ στα σούπερ μάρκετ θα μπαίνει πλέον ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. προκειμένου να είναι ακόμα μικρότερος ο αριθμός των πελατών μέσα σε αυτά.

Από τον περιορισμό των μετακινήσεων με πλοία μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών εξαιρείται:

-το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.

-οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

– το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.

– οι μετακινούμενοι για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά

Η απόδειξη της ιδιότητας θα πιστοποιείται πριν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας ή τα σκάφη.

Ειδικά για την περίπτωση του μόνιμου κατοίκου, αυτή θα αποδεικνύεται με την επίδειξη είτε του ισχύοντος εκκαθαριστικού φορολογικής δήλωσης ή του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είτε, σε περίπτωση συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, βεβαίωσης μόνιμης διαμονής του επιβάτη που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More