Μ.Τσαβούσογλου: «Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στην Μεσόγειο» – Τι περιμένουν στην Αθήνα μετά τον κορωνοϊό

«Οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι», είπε ο Τούρκος Yπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς.

Η Τουρκία περιμένει να σταματήσει η πανδημία του κορωνοϊού στην επικράτειά της για να ξεκινήσει τις επόμενες επιθετικές ενέργειές της.

Στην Αθήνα γνωρίζουν πως υπάρχει μια μικρή «ανάπαυλα» η οποία και θα τελειώσει με την λήξη του προβλήματος του κορωνοϊού.

Η ασθένεια δεν είναι τέτοιου μεγέθους που να μπορέσει να θέσει εκτός μάχης την Άγκυρα. Μάλιστα από την στιγμή που η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, είναι αυτό ένας λόγος παραπάνω για να «τρέξει» τις επιθετικές της ενέργειες προς αρπαγή των υδρογονανθράκων των άλλων, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Τσαβούσογλου όταν λέει έρευνες στην Μεσόγειο εννοεί και την ελληνική υφαλοκρηπίδα όπως την αρπάζει η Άγκυρα με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στη κυπριακή ΑΟΖ είπε:

«Ζητήσαμε από την ΕΕ, τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη», είπε, αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τα “νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τ/κ” στους φυσικούς πόρους.

«Συνεχίζουμε να προτείνουμε έναν νέο διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο.

Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση», είπε.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More