Ο κορονοϊός θα βγάλει στρατό στο δρόμο; “Αν δεν υπάρξει νομική λύση δεν βγαίνει κανείς από στρατόπεδο”

Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και αρκετοί υποστηρίζουν ότι σκέφτεται να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού για να την επιβάλλει.

Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με νόμιμο τρόπο;

Μόνο μ΄ ένα τρόπο: την επίκληση του άρθρου 48 του Συντάγματος περί κατάστασης πολιορκίας. Μπορεί να γίνει επίκληση αυτού του άρθρου στις παρούσες συνθήκες; “Δύσκολο” απαντούν στρατιωτικές πηγές.

Τότε πως θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός;

Οι ίδιες πηγές μας αναφέρουν ότι έχει καταστεί σαφές ότι “δεν πρόκειται να βγει στρατιωτικό τμήμα, ούτε μισό μέτρο από την πύλη, αν προηγουμένως δεν έχει υπάρξει σαφή και ξεκάθαρη νομική ρύθμιση για το θέμα της εμπλοκής του στρατού”. Προσθέτουν ότι “οι ΕΔ είναι έτοιμες να βοηθήσουν όπου τους ζητηθεί , αλλά πάντα εντός πλαισίου νομιμότητα”.

Οι στρατιωτικοί ,όπως πολλές φορές έχουμε ξαναγράψει δεν επιθυμούν ποτέ την εμπλοκή τους σε υποθέσεις που “δεν προβλέπονται” και αυτό έχει να κάνει και με ιστορικούς λόγους. Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί που δεν ήταν τόσο καλοί στο μάθημα της ιστορίας και πολλά χρόνια τώρα επιδιώκουν την “χρησιμοποίηση του στρατού” και σε αποστολές “εσωτερικής ασφάλειας”.

Συμπέρασμα: αν η κυβέρνηση λόγω των πρωτόγνωρων γεγονότων που όντως αντιμετωπίζει η χώρα, θεωρεί ότι χρειάζεται η βοήθεια του στρατού, πρέπει να βρει νομικό τρόπο για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More