Οι Τούρκοι παραδέχθηκαν την ήττα τους: ”Ελληνικό Mirage κλείδωσε μαχητικό μας!’

Κατάλαβαν ποιος έχει το ”πάνω” χέρι στο Αιγαίο
Ένα παράδοξο και εξοργιστικό γεγονός έλαβε χώρα από Δυτικά ΜΜΕ σήμερα, μετά το χθεσινό βίντεο της αερομαχίας τουρκικού με ελληνικό αεροσκάφος Mirage 2000-5, προκαλώντας ερωτηματικά για την στάση μεγάλων αμυντικών ιστοσελίδων ως προς την χώρα μας.

Αρχικά τουρκικός τύπος επιβεβαιώνει την σκληρή αερομαχία μεταξύ τουρκικών αεροσκαφών F-16 και ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 στο Αιγαίο μετά την χθεσινή δημοσίευση του βίντεο από τον ελληνικό τύπο.

Μεγάλη τουρκική εφημερίδα αφού αναφέρει ότι “η Ελλάδα παραβιάζει συχνά τον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο Πέλαγος”, παραδέχεται ότι το τουρκικό F-16 “κλειδώθηκε”από το σκοπευτικό ελληνικού Mirage 2000-5, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το προφανές.

Από την άλλη πλευρά, η γνωστή αμυντική ιστοσελίδα theaviationist.com, αναφέρει και αυτή το χθεσινό περιστατικό, παραθέτοντας και τις συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, αναφέροντας ότι επρόκειτο για μια ‘χαλαρή συνάντηση εκπαιδευτικού χαρακτήρα” προκαλώντας οργή και πολλά ερωτηματικά.


Ακολουθεί η στιχομυθία του τι λένε οι πιλότοι στο βίντεο:

ΠΙΛΟΤ 1: FOX 2.

ΠΙΛΟΤ 2: Τον έχω.

ΠΙΛΟΤ 2: Το άλλο έρχεται (…)

ΠΙΛΟΤ 2: Τον έχω σε κασέτα.

ΠΙΛΟΤ 1: Ωραία.

PILOT 2: Σταθερό (ή σταθερό) στα όπλα

ΠΙΛΟΤ 1: το ίδιο.

Σύμφωνα με ειδικό του theaviationist.com: “Αυτό που μπορείτε να δείτε στο βίντεο ξεκινώντας από το FL260, είναι ότι το ελληνικό Mirage ακολουθεί το F-16 με μια απότομη (σχεδόν κάθετη) ανάβαση κάνοντας μισό rol on με μια μέτρια στροφή και επακόλουθη μετατόπιση. Το βίντεο τελειώνει με τα δύο αεροσκάφη να κάνουν μια απαλή (> 2g) αριστερή στροφή. Όλη η σκηνή φαίνεται να είναι απλώς ένα είδος επιθετικού ελιγμού και όχι μια πραγματική αερομαχία.

Το εύρος της ταχύτητας και το g-load δείχνουν ότι τα δύο αεροσκάφη κοντράρονται αλλά όχι τόσο σκληρά όσο θα περίμενε κανείς σε μια πραγματική εναέρια μάχη.

Στην πραγματικότητα, λόγω της χαμηλής ταχύτητας ο αμυνόμενος (τουρκικό αεροσκάφος) δεν είναι σε θέση ή δεν κάνει ελιγμούς τόσο επιθετικούς όσο θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση.

«Μοιάζει περισσότερο με μια εκπαιδευτική πτήση με έναν κατά κάποιο συνεργατικό τρόπο από μια πραγματική αερομαχία», λέει ο Alessandro «Gonzo» Olivares, πιλότος και IP.

“Η Ελλάδα ισχυρίζεται συχνά ότι ο εναέριος χώρος πάνω από τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζεται από τα αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Αθήνα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου γύρω από δεκάδες νησιά της τα οποία παρατάσσονται κατά μήκος της τουρκικής δυτικής ακτής, με μέρος αυτών να βρίσκεται πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα, ενώ η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο τα έξι μίλια.

Πολλά από τα περιστατικά συμβαίνουν σε ακτίνα έξι μιλίων, απόσταση την οποία η Αθήνα θεωρεί ως κυρίαρχο εναέριο χώρο της και η Άγκυρα θεωρεί ως διεθνή.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές αναφορές, υπάρχουν πολλές μη εξουσιοδοτημένες τουρκικές στρατιωτικές υπερπτήσεις πάνω από τα ίδια τα ελληνικά νησιά”, καταλήγει μεταξύ άλλων η γνωστή ιστοσελίδα.

Να θυμίσουμε αρχικά ότι σε όσα βίντεο έχουν παιχθεί από αερομαχίες στο Αιγαίο, οι Τούρκοι φεύγουν πάντα με την “ουρά στα σκέλια” και υπάρχει εθνική υπερηφάνεια μόνο προς μία πλευρά, την ελληνική.

Δεύτερον, οι αερομαχίες στο Αιγαίο ανάμεσα σε αεροσκάφη της ελληνικής και τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι οι σκληρότερες στον κόσμο σε περίοδο ειρήνης, ενώ έχουν χαθεί πιλότοι και από τις δύο πλευρές σε διάφορα περιστατικά.

Τρίτον, ο ελληνικός εναέριος χώρος που οριοθετούν τα νησιά μας, είναι ο ίδιος που ισχύει σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με διεθνείς κανονισμούς.

Τέταρτον, τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβιάζουν συνεχώς το ελληνικό FIR και υλοποιούν υπερπτήσεις και όχι το αντίθετο.

Παρόλα αυτά σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αφού λάβουν το “μάθημα τους” αποχωρούν για τις βάσεις τους έχοντας χαμηλό ηθικό, αφού βλέπουν ότι το ελληνικό Αρχιπέλαγος φυλάσσεται αποτελεσματικά από την ΠΑ.

/a>

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More