Περίεργη δήλωση Τ.Πάιατ: «Ο Έβρος μου θύμισε την ανατολική Ουκρανία»

Σε μία περίεργη δήλωση προχώρησε ο Τ.Πάιατ ο οποίος αν και έδωσε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, συνέκρινε την πολιορκία του Έβρου με τον αυτονομιστικό αγώνα στην ανατολική Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ.Πάιατ ήταν ο Aμερικανός πρέσβης στην Ουκρανία από το 2013-2016.

Ο κ. Πάιατ σε τηλε-συνέντευξη με τους αρχισυντάκτες των εφημερίδων, ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή του για την μεταναστευτική κρίση και αν θεωρεί ότι η προσπάθεια χιλιάδων μεταναστών να εισβάλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο θα επαναληφθεί.

Ο κ. Πάιατ αφού χαρακτήρισε επιτυχημένη την ενεργοποίηση των ελληνικών αρχών και εξήρε την αποτελεσματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών που ανέλαβαν τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, ειπε

«Η κατάσταση θύμιζε πεδίο μάχης, τελευταία φορά που είχα δει κάτι τέτοιο ήταν στην ανατολική Ουκρανία» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και προειδοποίησε εμμέσως ότι η Άγκυρα μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου τον παράγοντα παράνομοι μετανάστες μετά το τέλος της κρίσης με τον κορωνοϊό. «Το πρόβλημα με τον πληθυσμό των μεταναστών στην Τουρκία δεν έχει εξαφανιστεί», ήταν η ακριβής φράση του Αμερικανού πρεσβευτή.

Τώρα τι σχέση έχει η εισβολή η παράνομων μεταναστών με τον αυτονομιστικό αγώνα των ρωσόφωνων ανατολικο-ουκρανών οι οποίοι αντιστέκονταν στον συγκεντρωτισμό της κυβέρνησης του Κιέβου και των υποστηρικτών της (μεγάλο μέρος των οποίων ανήκε στον ναζιστικό «Δεξιό Τομέα»), αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα.

«Τέσσερις εβδομάδες πριν ήμουν στην Αλεξανδρούπολη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Πάλμερ. Ήμουν ο μοναδικός πρεσβευτής χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ που έκανα τον κόπο να ταξιδέψω στον Έβρο. Μίλησα για το γεγονός ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε και παραπλάνησε τους μετανάστες που μετακίνησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

Και συνέχισε ο Αμερικανός πρεσβευτής: «Η κινητοποίηση των Ευρωπαίων από την ελληνική κυβέρνηση ήταν πολύ επιτυχημένη όπως και η επανενεργοποίηση της Frontex. Αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά ένα ευρωτουρκικό θέμα κι αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο».

Ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ένα βάρος που η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της αλλά θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εξήρε ειδικά την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού και την συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More