«Πόλεμος» για το Αirbnb στις πολυκατοικίες!

Με όπλο το καταστατικό, οι ένοικοι που είναι αντίθετοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των διαμερισμάτων

Αιτία «πολέμου» για πολλές πολυκατοικίες αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αλλάξουν τον κανονισμό και να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε πολλές πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα οι ξένοι τουρίστες που μπαινοβγαίνουν στο «διπλανό διαμέρισμα Αirbnb» τείνουν να γίνουν… μήλον της Εριδος.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό (άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά) δεν αποτελούν δεδικασμένο για κάθε ιδιοκτησία. Ετσι οι αγανακτισμένοι υπόλοιποι ένοικοι καταφεύγουν στο μόνο σίγουρο μέσο, που είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Το κύριο επιχείρημα των «λοιπών ενοίκων» είναι ότι δημιουργείται οχλαγωγία και ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ενοίκων αλλά και του κτιρίου, συνολικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (μέσω Airbnb) δεν είναι ταυτόσημο με την επαγγελματική χρήση, επομένως, όπως λένε οι νομικοί, είναι «οριακά νομότυπο».

Μοναδική λύση

Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης που έχει καταχωρίσει το διαμέρισμά του στην πλατφόρμα δεν θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται «επαγγελματικά» το σπίτι του, άρα δεν μπορεί να ανακοπεί, βάσει αυτού του επιχειρήματος. Από την άλλη, επειδή τα περισσότερα καταστατικά έχουν συνταχθεί πριν από την έξαρση του Airbnb, δεν προβλέπουν ρητά ρυθμίσεις σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, όπως λένε οι ειδικοί, «η μόνη λύση είναι η αλλαγή του καταστατικού», όπου όμως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών.

Ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάψουν να μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Και αυτό επειδή τμήμα των υπόλοιπων ενοίκων κάνει χρήση του κανονισμού, με στόχο να θωρακίσει την πολυκατοικία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει -ιδίως σε τουριστικές περιοχές- οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές και τα ενοίκια. Το «μπλόκο» στο Airbnb μέσω αλλαγής του κανονισμού τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε επαγγελματικά κτίρια, όπου επιχειρείται η αλλαγή χρήσης σε κατοικία, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Ειδικότερα λέει στη «δημοκρατία» η Βασιλική Παραδιά, δικηγόρος και μέλος Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ: «Ολοι σχεδόν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών της χώρας συντάχτηκαν και υπογράφηκαν σε εποχές που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν κάτι άγνωστο αλλά και απαγορευμένο.
Στη σχετική νομοθεσία υπήρχε αυστηρή απαγόρευση μισθώσεων κατοικιών με διάρκεια λιγότερη από τρεις μήνες, η οποία άρθηκε μόλις πρόσφατα.

Το αν επιτρέπονται ή όχι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, καθόσον αυτό προκύπτει από τον κανονισμό της, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί με συμβολαιογραφική πράξη, υπογεγραμμένη από το σύνολο των συνιδιοκτητών του κτιρίου, και να μεταγραφεί στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Και, ως γνωστόν, κάθε αμφισβήτηση επί του περιεχομένου και της εφαρμογής του κανονισμού επιλύεται από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου όπου ευρίσκεται το ακίνητο».

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το υπολογίσιμο κόστος της δικαστικής προσφυγής και της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι υποθέσεις να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

Παράταση έως 30 Ιουνίου για την εξαίρεση μη ηλεκτροδοτούμενων από τέλη

Ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων δίνει η παράταση, έως τις 30 Ιουνίου 2020, της προθεσμίας (λήγει σήμερα) για την υποβολή δηλώσεων εξαίρεσής τους από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και τα τέλη φωτισμού.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση – παράταση, που αποτελεί προϊόν σχετικής εισήγησης της ΠΟΜΙΔΑ προς το υπουργείο Εσωτερικών, δίνει τη δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου, στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, έως τις 30 Ιουνίου 2020 προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους. Οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που ως τώρα δεν τα είχαν δηλώσει στον οικείο δήμο, έχουν προθεσμία έξι μηνών να το κάνουν και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και είχε διακοπεί το ρεύμα.

Ακίνητα στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την υποβολή της δήλωσης τα τέλη οφείλονται και βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ, αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο.

Επισημαίνεται ότι ρύθμιση εφαρμόζεται και στην περίπτωση που οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τηρουμένης της πρόβλεψης ότι «ποσά που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται». Η ΠΟΜΙΔΑ συνιστά στους ενδιαφερομένους να σπεύσουν να υποβάλουν το συντομότερο τις σχετικές δηλώσεις και τονίζει ότι οι παραπάνω απαλλαγές δεν αφορούν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο οφείλεται σε κάθε περίπτωση και η καταβολή του οποίου ζητείται από πολλούς ΟΤΑ ως προϋπόθεση για την παραλαβή και τη διεκπεραίωση των σχετικών δηλώσεων.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More