Προκαλεί ο Άδωνις: Δικαιολογεί (χωρίς ντροπή) την αισχροκέρδεια

«Δεν μπορώ να επιβάλω περιορισμό. Είναι θέμα προσφοράς – ζήτησης»
Και ο (ανάλγητος) Στουρνάρας αφήνει ανεξέλεγκτες τις τράπεζες που ζητούν πλειστηριασμούς και πληρωμές δόσεων

Βρόμικο κόλπο των Γερμανών

Τη λογική ενός θανάσιμου «laissez faire» («αφήστε τα όλα ελεύθερα» χωρίς καμία κρατική παρέμβαση) για την κοινωνία μοιάζει να ασπάζεται ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης (φωτό), την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται απειλώντας, βάσει των κυβερνητικών δηλώσεων, τη δημόσια Υγεία. Ο κ. Γεωργιάδης, αν και οι καταγγελίες ακόμη και από παραγωγικούς φορείς περί αισχροκέρδειας πληθαίνουν (ένα αντισηπτικό 800 ml έφτασε στα 28 ευρώ, ενώ οι απλές μάσκες πωλούνται έως 7 ευρώ, από 1,40 πριν), ούτε καν σκέφτεται το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου της διατίμησης δικαιολογώντας την «ανοδική εξέλιξη των τιμών», λόγω της προσφοράς και της ζήτησης.

Επί της ουσίας, ο αρμόδιος -κατά τ’ άλλα- υπουργός, αντί εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες να έχει δώσει εντολή να περνούν, καθημερινά, από «κρησάρα» οι τιμές ειδικά σε προϊόντα των οποίων, λόγω κορονοϊού, το κόστος πώλησης έχει καταστεί απλησίαστο, έχει ρίξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στις Περιφέρειες. Ο ίδιος ανέφερε σε ακόμη μία, πρόσφατη, τηλεσυνέντευξή του ότι βλέπει μια «ανοδική εξέλιξη των τιμών» η οποία, αν και δεν είναι μικρή ποσοστιαία, δικαιολογείται διότι, όπως τόνισε, «ένα προϊόν αυξάνει την τιμή του βάσει προσφοράς, άρα δεν μπορείς να πεις ότι αυτό είναι αισχροκέρδεια». Πολύ απλά, ο κ. Γεωργιάδης ούτε καν σκέφτεται την εφαρμογή του μέτρου της επιβολής διατίμησης, μοιάζοντας να αποθεώνει το «laissez faire» και την αισχροκέρδεια, την ώρα που ο κορονοϊός προκαλεί διεθνώς χιλιάδες θανάτους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης φαίνεται να κλείνει τα αυτιά του ακόμη και στις καταγγελίες των επίσημων παραγωγικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες «ανάλογες πρακτικές είχαν ζήσει οι παλαιότερες γενιές μόνο σε περίοδο πολέμου, τότε που οι μαυραγορίτες πλούτιζαν σε βάρος του απλού κόσμου». Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε χθες ότι «αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ. αρχίζουν να εμφανίζουν έλλειψη και πωλούνται σε υπέρογκες τιμές.

Για παράδειγμα, τα 800 ml αντισηπτικού έφτασαν να κοστίζουν 28 ευρώ! Ακόμα και απλές μάσκες που κόστιζαν 1,40 ευρώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πωλούνται 6 και 7 ευρώ». «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς το υπουργείο Ανάπτυξης» πρόσθεσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι και να παταχθούν άμεσα τέτοιες πρακτικές».

Προκλητικός Στουρνάρας (και) εν μέσω πανδημίας!

Καμία έμπρακτη βοήθεια και ουσιαστική λύση και πρόνοια για τα προβλήματα των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων δεν προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει (και) η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ οι τράπεζες αρνούνται την παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πάγωμα των δόσεων των δανειοληπτών, η Πολιτεία περί άλλα τυρβάζει!

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης έχουν ήδη «γονατίσει» τους πάντες, με τις εξελίξεις να είναι απρόβλεπτες, όμως ακόμα και τώρα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αρνείται να αγγίξει τον λογαριασμό «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους, σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αντί να ταχθεί με τους πολλούς και δη τους μικρομεσαίους οικονομικά πολίτες, τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη ώρα, ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει προκλητικά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των ολίγων, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία ώστε μέρος του συγκεκριμένου λογαριασμού να δοθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει πλάτες στις τράπεζες που θρασύτατα (σαν να μη συμβαίνει τίποτε) αρνούνται να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης και ούτε θέλουν να ακούσουν για διακοπή των πλειστηριασμών και αναστολή είσπραξης δόσεων για δάνεια.

Από παλαιότερη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Στουρνάρα

Συνάντηση

Στη χθεσινή συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, συζητήθηκαν το πακέτο νομισματικής πολιτικής και οι αλλαγές στα θεσμικά μέτρα εποπτείας που ανακοίνωσε προχθές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα επωφεληθεί η ελληνική οικονομία από αυτά. Επιβάλλεται να σταλεί το μήνυμα στους δανειστές πως σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση των όποιων μέσων έχει για την τόνωση της οικονομίας, διαφορετικά σύντομα θα ακολουθήσει και άλλο… Μνημόνιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα άλλη σύσκεψη στο γραφείο του με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακη Σκέρτσο, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στη σύσκεψη, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες, καθώς και ο σχεδιασμός για τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More