Προοίμιο παγκόσμιας σύγκρουσης: Το έθνος της Ρωσίας αποσυνδέεται από το internet – Έρχεται total cyber war!

Έντονη ανησυχία προκαλεί στη Δύση η πληροφορία πως η Ρωσία θα αποσυνδεθεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο, ιδρύοντας το δικό της internet με την ονομασία RuNet, εν μέσω του κλιμακούμενου cyber war με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της αποσύνδεσης γίνεται από τους αξιωματούχους της Μόσχας, με στόχο τη διάσπαση ολόκληρου του έθνους από το global internet.

Αντ ‘αυτού, το web της Ρωσίας θα λειτουργήσει σε ένα εσωτερικό δίκτυο απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το ονόμασαν RuNet και η εγκατάστασή του έχει σκοπό να προστατεύσει τις ρωσικές επικοινωνίες από cyber attacks που γίνονται από hackers της Κυβέρνησης της ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, θεωρούν ότι είναι μία καλή προετοιμασία για ένα πιθανό cyber war με τις ΗΠΑ στο οποίο θα μπορούσε πολύ εύκολα ο Donald Trump να κλείσει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο της Ρωσίας.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν πριν από τη 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με διάφορα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η εξάρτηση της από τις τεχνολογίες των ΗΠΑ αποτελεί αδύναμο σημείο που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν εύκολα να εκμεταλλευτούν.

Σύμφωνα με νέους κανόνες, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας θα πρέπει να εγκαταστήσουν «τεχνικά μέσα» για να επαναπροσανατολίσουν αυτή την κίνηση.

Οι δοκιμές αυτής της εβδομάδας σηματοδοτούν την απαρχή της Ρωσίας στη δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου. Υπάρχει πολύς δρόμος όμως μέχρι να μπορέσει το έθνος να βασιστεί πλήρως σε αυτό.

Ο Roskomnazor, τηλεοπτικός σταθμός παρακολούθησης της Ρωσίας, θα εμποδίζει κάθε κυκλοφορία που δε χρειάζεται να περνάει πέρα ​​από τα σύνορά της, καθώς αυτά τα δεδομένα μπορούν εύκολα να παρεμποδιστούν από ξένους κατασκόπους.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση είναι επίσης μέρος ενός πειράματος του Putin να μειώσει τη ροή των ελεύθερων πληροφοριών στους Ρώσους.

Η ρωσική κυβέρνηση πάντως εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την τακτική της άμυνας που θα ακολουθήσει.

Από την άλλη μεριά βέβαια, φέτος έγινε γνωστό ότι cyber criminals από τη Ρωσία και την Κίνα στοχεύουν τα τηλέφωνα των βουλευτών με ένα messaging app scam.

Επιπλέον, οι επικριτές ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα »τείχος προστασίας» παρόμοιο με εκείνο της Κίνας.

Με το νέο νόμο δίνεται στο Κρεμλίνο η δυνατότητα να απενεργοποιεί τις συνδέσεις εντός της Ρωσίας ή να αποκόβεται εντελώς από τον παγκόσμιο ιστό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το τι συνιστά απειλή και ποιες ενέργειες θα πρέπει να λαμβάνονται εναπόκειται στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο νόμος απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εγκαταστήσουν εξοπλισμό ικανό να εντοπίζει την πηγή της εκάστοτε κίνησης και και να φιλρτάρει το περιεχόμενο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για το αν μια τέτοια κίνηση είναι τεχνικά εφικτή και δηλώνουν ότι ο νόμος αφορά περισσότερο μια προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να λογοκρίνει τις online πληροφορίες.

«Για να μπορέσουν να διαχειριστούν τη ροή των πληροφοριών προς όφελός τους, πρέπει να έχουν στα χέρια τους εκ των προτέρων ένα σύστημα», αναφέρει ο Σεργκέι Σάνοβιτς του Πανεπιστημίου Princeton σε συνέντευξή του στο CNBC.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε αυτή την ενέργεια της Κυβέρνησης νωρίτερα φέτος, ενώ οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι απειλεί ευθέως τα δικαιώματα για ελευθερία του λόγου, της έκφρασης, καθώς και τις ελευθερίες του Τύπου.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πραγματοποιήσει και άλλες δράσεις σε μια προσπάθεια περιορισμού των ελευθεριών στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση της κρυπτογραφημένης τηλεφωνικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία σε πολλές ανάλογες προσπάθειες.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More