Σε ετοιμότητα το ΠΝ: «Κλειδώνει» την ελληνική υφαλοκρηπίδα – Περιπολίες από φρεγάτες & υποβρύχια σε «ευαίσθητες» περιοχές

Παίρνει μέτρα η Ελληνική πλευρά. Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς δεν αποκλείεται ό χθες να στείλουν οι Τούρκοι το ORUC REIS σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι ΕΔ θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία όταν και εάν χρειαστεί και η Άγκυρα το γνωρίζει αυτό.

Ήδη χθες όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, η Ελλάδα ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Πάντως το Πεντάγωνο ήδη θωρακίζει ακόμα περισσότερο την Κρήτη, ενόψει εξελίξεων στη Λιβύη. Η Ελλάδα όπως φαίνεται δείχνει αποφασισμένη να μην κάνει το ίδιο λάθος όπως στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου πλέον τα τουρκικά γεωτρύπανα και οι φρεγάτες σουλατσάρουν ανενόχλητες.

«Η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος» τονίζουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Και σε αυτές τις θάλασσες τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν θα κινούνται ανενόχλητα όπως κάνουν στη Μεγαλόνησο υπολογίζοντας μόνο τους ενεργειακούς κολοσσούς.

Στις «άσφαιρες» τουρκικές ναυτικές οδηγίες για δήθεν ασκήσεις Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την πρώτη άμεση απάντηση δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ναυτικά γυμνάσια στις 9 Δεκεμβρίου. Και τα πλοία του Στόλου θα είναι εκεί σε αντίθεση με τις τουρκικές ασκήσεις στα «χαρτιά» των navtex, διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές από το ελληνικό επιτελείο.

Τα ελληνικά πλοία όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο θα προχωρούν σε προβολή ισχύος όχι μόνο με συμβολική παρουσία αλλά και διενέργεια ασκήσεων ακόμα και σε ακριτικές περιοχές. Και μπορεί στην Κύπρο το τουρκικό ναυτικό να έχει το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων που έχουν να καλύψουν τα πλοία του τόσο από το ναύσταθμο του Ακσάζ όσο και από τα τουρκικά λιμάνια στην Αττάλεια αλλά Νοτιοανατολικά Καρπάθου και Κρήτης αυτό το πλεονέκτημα περνά στον ελληνικό Στόλο.

Τους επόμενους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο ναύσταθμος της Σούδας στα Χανιά αλλά ακόμα και η μικρή αλλά σε καίριο σημείο ναυτική βάση στο Κυριαμάδι Σητείας θα αποτελέσουν ορμητήρια για τα πλοία του Στόλου. Έτσι θα μπορούν να περιπολούν αλλά και να ασκούνται χωρίς να απαιτείται να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις έως τα Νοτιοανατολικά όρια της θαλάσσιας περιοχής Εθνικών συμφερόντων, αναφέρει το newpost.gr.

Σημαντικό βάρος για τον έλεγχο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών αναμένεται να αναλάβουν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με αιχμή του δόρατος τα τέσσερα κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», τα οποία τους επόμενους μήνες θα ενισχυθούν και με νέες τορπίλες βαρέως τύπου. Με δυνατότητα να παραμένουν «αόρατα» για πολλές ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξασφαλίζοντας ναυτική υπεροχή όπου απαιτηθεί αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του Στόλου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις τουρκικές απειλές για δραστηριότητα μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν πρόκειται να απαντήσουν με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όπως τονίζουν ανώτατοι επιτελείς, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η παραμικρή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Πάντως η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να μεταφέρει την παρουσία της στην περιοχή που με παράλογα επιχειρήματα υποστηρίζει ότι τη “συνδέει” με τη Λιβύη. Οι NAVTEX που εκδίδει έχουν μεταφερθεί σ΄ αυτό το θαλάσσιο διάδρομο του παραλογισμού. Κι όχι μόνο αυτό. Η Άγκυρα εξέδωσε και αντι- NAVTEX σε ελληνική δέσμευση περιοχής για άσκηση που περιλαμβάνει το Καστελόριζο! Δεν είναι τυχαίο ότι στις τελευταίες ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ γίνεται ειδική αναφορά στο Καστελόριζο και θα ΄ταν πιο χρήσιμο να στρέψουμε εκεί την προσοχή μας κι όχι στην Κρήτη ,η οποία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να απειληθεί.

Οι NAVTEX και η αντί-NAVTEX των Τούρκων:

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More