Σκληρή απάντηση Αθήνας στις Τουρκικές προκλήσεις: «Αυθαίρετοι οι ισχυρισμοί για θαλάσσιες ζώνες, συμμορφωθείτε» – «Θα απαντήσουμε κατάλληλα»

Σκληρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας για την τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ που αφορούσε τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολική Μεσογείου. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Άγκυρα να συμμορφωθεί και προειδοποιεί πως η Ελλάδα θα απαντήσει κατάλληλα. Φυσικά οι Τούρκοι απάντησαν αμέσως με… υπερπτήσεις σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους, ανεβάζοντας και πάλι την ένταση στα ύψη.

Νομικά αβάσιμους, εσφαλμένους και αυθαίρετους, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή, χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τους τουρκικούς ισχυρισμούς και την αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή που Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ και επισημαίνει: «Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής».

Σ΄αυτό το πλαίσιο τονίζει πως η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως. Παράλληλα, διαμηνύει πως η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει το μήνυμα πως είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.

Επίσης, υπογραμμίζει πως η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, το «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη.

Τουρκικές υπερπτήσεις σε Μακρονήσι και Ανθρωποφάγους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Σήμερα Τετάρτη, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα μαχητικά τύπου F-16, δύο F-4 και δύο κατασκοπευτικά CN-235) προχώρησαν σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε οκτώ παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Όλες οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έγιναν από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία. Τέσσερα από τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάλι οπλισμένα. Να σημειωθεί ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε την παράνομη στρατιωτική της δραστηριότητα την Τετάρτη με νέες υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά μαχητικά πραγματοποιήσαν υπερπτήσεις πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους το πρωί.

Στις 10:34 δύο τουρκικά F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση σε ύψος 10.000 πόδων πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τα δύο νησιά σε ύψος 16.000 ποδών.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More