Σκοπιανοί και άλλοι επενδυτές, ενδιαφέρονται για τη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ενδιαφέρεται μόνο να συμμετέχει στην μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, αλλά και για την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αθηναϊκών ΜΜΕ, λίγες εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Damco του ομίλου Κοπελούζου στην Βιομηχανική Περιοχή Αλεξανδρούπολης, ήδη εκδηλώνεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, από Έλληνες και ξένους επενδυτές που θέλουν συμμετοχή στο έργο, ανάμεσα τους και από την Κυβέρνηση των Σκοπίων.


Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αέριο του ομίλου, στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ισχύ 830 MW και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021 για να είναι έτοιμη το 2023. Αν και μέχρι τώρα ο όμιλος Κοπελούζου κινήθηκε πολύ… αθόρυβα και παραμένουν ακόμα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης πολύ μεγάλης μονάδας, όπως και ποια θα είναι η επιβάρυνση στο περιβάλλον, όπως αναφέρουν από την εταιρεία
:

«Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στη νέα μονάδα ενέργειας, είναι παραγωγοί, προμηθευτές ενώ υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές του κλάδου» σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ τονίζεται ότι ακολουθείται η ίδια λογική με το FSRU επιλέγονται επενδυτές, που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο.

Έτσι αφού οριστικοποιήθηκε το σχήμα των μετόχων του πλωτού σταθμού Αλεξανδρούπολης, με την πρόσφατη είσοδο και το ΔΕΣΦΑ, πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας της Damco.

Εκτός όμως από τις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας, ενδιαφέρον για συμμετοχή στη μονάδα έχουν εκφράσει και τα Σκόπια, η οποία ενδιαφέρεται και για συμμετοχή και στον πλωτό σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο της DAMCO ENERGY, θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου, έχει χωροθετηθεί και πρόκειται να κατασκευαστεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, από όπου θα προμηθεύεται αέριο απευθείας από το -επίσης υπό ανάπτυξη- FSRU Αλεξανδρούπολης.

Ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, δηλαδή θα λειτουργεί κατά το ήμισυ ως θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, με πύργο ψύξης (όπως το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής) και κατά το ήμισυ με αερόψυκτους αεροστρόβιλους (όπως το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ).


To Χρονοδιάγραμμα για την έναρξη κατασκευής του πλωτού σταθμού FSRU Αλεξανδρούπολης

Στο FSRU Αλεξανδρούπολης θα αναπτύξει η Gastrade στην οποία συμμετέχουν με 20% οι Ελμίνα Κοπελούζου, Gaslog (Π. Λίβανος), η ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και η Bulgartransgaz. Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 380 εκατ. ευρώ ενώ το τερματικό αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός του 2021 ενώ από τον περασμένο Μάρτιο έχει ολοκληρωθεί το market test κατά το οποίο δεσμεύτηκε δυναμικότητα 2,6 δισ. κυβικών μέτρων που ισοδυναμεί με το 50% της δυναμικότητας του τερματικού.

Πρόκειται για ένα ενεργειακό έργο στρατηγικής σημασίας στη Βόρεια Ελλάδα και όπως αναφέρουν πηγές, «προς το παρόν έχει κλείσει το επενδυτικό σχήμα των μετόχων του. Σήμερα είναι σε εξέλιξη διαδικασίες για την οριστικοποίηση των συμβάσεων έργου με τους εργολάβους και την υπογραφή των συμβάσεων με τον ανάδοχο του έργου αλλά και των συμβάσεων για τη χρηματοδότησή του (ΕΣΠΑ και τράπεζες), και ακολούθως θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση. Μετά, σημειώνεται «ενδεχομένως αναζητηθεί φόρμουλα, για κάποιες ειδικές περιπτώσεις και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των υφιστάμενων μετόχων, ενδεχομένως με κάποιο ποσοστό να συμμετάσχουν και τα Σκόπια.

Τι είπε ο Ζάεφ

Την πεποίθησή του ότι «πιθανότατα θα συμμετέχουμε με 25% σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα έχει ικανότητα παραγωγής δύο φορές μεγαλύτερη από το δικό μας έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται στα 2 GWh» εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Οικονομικό Μαγκαζίνο» του τηλεοπτικού σταθμού ALSAT ο πρωθυπουργός τους Zoran Zaev.

Επίσης, ο κ. Zaev δήλωσε ότι ολοκληρώνονται οι «γραφειοκρατικές διαδικασίες» για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα προχωράνε οι συζητήσεις με την ΟΚΤΑ (θυγατρική των ΕΛΠΕ) για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων.

Τέλος, ο κ. Zaev αναφέρθηκε στην εκπεφρασμένη και σε επίσημο επίπεδο επιθυμία των Σκοπίων να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα αναπτύξει το FSRU της Αλεξανδρούπολης, εξηγώντας ότι η χώρα του προσβλέπει στη δέσμευση φυσικού αερίου για όλες τις κρατικές εγκαταστάσεις, «επειδή το υγροποιημένο αμερικανικό αέριο είναι πολύ φθηνότερο».

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More