Σοκ! Εκχωρεί στους Τούρκους το φυσικό αέριο ο Αναστασιάδης

Εφιαλτική πρόταση, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς συνιστά αποδοχή συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου

Πρόταση «βόμβα» διατυπώθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος εκχωρεί στους Τουρκοκυπρίους το 30% των εσόδων από το φυσικό αέριο μόνο και μόνο για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού.

Ως αντάλλαγμα, ζητάει να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία και τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Η πρόταση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και συνιστά υποχώρηση και δήλωση αποδοχής συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Κι αυτό γιατί ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται να αποδέχεται τα τετελεσμένα που προκάλεσαν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δέχεται ότι οι «τσαμπουκάδες» της Αγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις έπιασαν τόπο και ήδη οι Τουρκοκύπριοι εξασφάλισαν το 1/3 των κερδών του φυσικού αερίου (χωρίς να κάνουν τίποτα), δίδοντας το έναυσμα για ακόμη πιο μεγάλες προκλήσεις.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης κάνει «δώρο» προκαταβολικά τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, χωρίς να έχει καν εξασφαλίσει όρους και προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού, όπως το τέλος στο καθεστώς των εγγυήσεων και η άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Με την τακτική του υπονομεύει ο ίδιος τις όποιες διαπραγματεύσεις (συνεχίζονται οι συζητήσεις, παρουσία της ειδικής συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο για να καταλήξουν στους όρους), ανεβάζοντας τον πήχη των διεκδικήσεων των Τουρκοκυπρίων ακόμη πιο ψηλά απ’ ό,τι τον είχαν στο Κραν Μοντανά.

«Πιλότος»

Επίσης, μπλέκει ακόμη περισσότερο το «κουβάρι» των ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, αφού οι Τούρκοι μπορούν να αποδεχθούν αυτή την πρόταση ως «πιλότο» για να επιδιώξουν και τη μοιρασιά των υδρογονανθράκων του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας σημαίνει και οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το γεγονός ότι για την πρόταση του Κύπριου προέδρου οι Τουρκοκύπριοι «πανηγυρίζουν» αποδεικνύει το μέγεθος του ενδοτισμού από την πλευρά της Λευκωσίας.

Μάλιστα, το αρχικό κείμενο δόθηκε από τον κ. Αναστασιάδη με τη μορφή άτυπου υπομνήματος στον Μουσταφά Ακιντζί κατά τις συνομιλίες που είχαν στις 9 Αυγούστου, κρατήθηκε μυστικό το περιεχόμενό του και κατόπιν απαίτησης των Τούρκων να κατατεθεί και επισήμως (εγγράφως) η πρόταση διέρρευσε στον κυπριακό Τύπο.

Μέχρι στιγμής η Αγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί, αλλά είναι προφανές πως οι εξελίξεις την ικανοποιούν.

Εκείνη που θα πρέπει να βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» είναι η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η στάση του κ. Αναστασιάδη προκαλεί σοβαρότατα ερωτήματα.

Προέβη στην εκχώρηση του 30% των εσόδων από το φυσικό αέριο, που ειρήσθω εν παρόδω δεν ξέρουμε σε τι ποσότητες υπάρχει, μετά τη στάση Πόντιου Πιλάτου που κράτησαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι ΗΠΑ στις συστηματικές παραβάσεις της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μάλιστα, σε όλες τις δηλώσεις τους έκαναν λόγο για δίκαιη μοιρασιά του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Τρίτη ο Νίκος Αναστασιάδης επισκέπτεται την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βάσει της πρότασης του κ. Αναστασιάδη, συστήνεται καταρχήν μηχανισμός ενημέρωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τις αποφάσεις και τις εξελίξεις στη διαχείριση του φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια ανοίγεται συνδεδεμένος με το Ταμείο Υδρογονανθράκων δεσμευμένος λογαριασμός ειδικού σκοπού, escrow account, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίους από την πώληση του φυσικού αερίου (εκτιμάται στο 30%).

Σύμφωνα με την πρόταση, το ποσό που θα κατατίθεται στον λογαριασμό θα απελευθερώνεται μόνο αν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή, αναγνωρίζοντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More