Θαύμα του Χριστού σε ψηφιδωτό στη Γαλιλαία

Ο πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων απεικονίζεται σε ένα αριστούργημα 1.500 ετών

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ιχθύων και των άρτων από τον Ιησού φαίνεται ότι απεικονίζει περίτεχνο και πολύ καλά διατηρημένο ψηφιδωτό, το οποίο ανακαλύφθηκε προσφάτως σε αρχαίο ναό στο Ισραήλ, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιππου, ανατολικά από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, συγκεκριμένα στη λίμνη μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ.

Στο ψηφιδωτό απεικονίζονται τρία ψάρια και πέντε άρτοι, με τα οποία ο Θεάνθρωπος τάισε 5.000 ανθρώπους, όπως αναφέρεται στην αφήγηση της Καινής Διαθήκης.

Πρόκειται δε «για την καλύτερη εικόνα από μια βυζαντινή εκκλησία που υπάρχει στις πόλεις και στα χωριά γύρω από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας», όπως αναφέρει ο Michael Eisenberg, ένας εκ των υπευθύνων της ανασκαφής.

Η εκκλησία στην οποία αποκαλύφθηκε το ψηφιδωτό χτίστηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια και καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 7ο αιώνα μ.Χ. Ο ναός ανακαλύφθηκε εν μέρει πριν από μια δεκαετία και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες ανασκαφικές εργασίες από μια ομάδα του πανεπιστημίου της Χάιφα.

Η πυρκαγιά ευνόησε κατά κάποιο τρόπο το ψηφιδωτό, καθώς, όταν κατέρρευσε η στέγη του ναού, κάλυψε το έργο με ένα παχύ στρώμα στάχτης, 30-40 εκατοστών, λειτουργώντας ως προστατευτικό στρώμα στους αιώνες που μεσολάβησαν έως την πρόσφατη ανακάλυψή του.

Εκτιμάται ότι όσοι προσεύχονταν εκεί θεωρούσαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία τον τόπο τέλεσης του θαύματος. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται ο Eisenberg, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκύπτει από την ανακάλυψη του ψηφιδωτού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το θαύμα έλαβε χώρα στη βορειοδυτική πλευρά της Θάλασσας της Γαλιλαίας, εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένος ο Ναός του Πολλαπλασιασμού.

Το ψηφιδωτό που υπάρχει εκεί απεικονίζει τέσσερις άρτους και δύο ψάρια, μια διαφορετική δηλαδή εκδοχή από τα αναγραφόμενα στην Καινή Διαθήκη, ενώ το ψηφιδωτό στον ναό του Ιππου ταυτίζεται απολύτως με το κείμενο.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More