Το γνωρίζατε; – Πού βρίσκονται οι τάφοι των Αρχαίων Ελλήνων;

Μία μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα, προς αναζήτηση των τάφων των Αρχαίων Ελλήνων, πέραν του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το Δημόσιο Σήμα της Αρχαίας Αθήνας, το οποίο εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

Μια εναγώνια αναζήτηση των τόπων όπου βρίσκονται για αιώνες οι μεγάλες μορφές του αρχαίου Ελληνισμού, έτσι όπως ακριβώς αναφέρονται από μεγάλους ιστορικούς και περιηγητές της αρχαιότητος, όπως για παράδειγμα ο Παυσανίας, αλλά και από σύγχρονους ερευνητές, μελετητές, αρχαιολόγους ή ιστορικούς.

Η παραπάνω έρευνα έχει ήδη αρχίσει να δημοσιεύεται εδώ και καιρό στην ιστοσελίδα μας και μάλιστα στην κατηγορία: «Οι Τάφοι των Προγόνων μας», όπου ήδη έχουμε αρχίσει να αποκαλύπτουμε πού βρίσκονται ακριβώς οι τάφοι των Αρχαίων Ελλήνων.

Ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο μεγάλη είναι η σημασία που δίνουμε εμείς οι Έλληνες στους τάφους των προγόνων μας: Εάν η διάσημη και λαοφιλής Ελληνίδα αρχαιολόγος κ. Λιάνα Σουβαλτζή εύρισκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Όαση της Σίουα (η ίδια ισχυρίζεται πως τον ανακάλυψε, αλλά κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν της επέτρεψαν να ολοκληρώσει το έργο της), αντιλαμβάνεται ο καθένας μας πώς η όλη επιχειρηματολογία των Σκοπιανών θα είχε καταρρεύσει «εν μία νυκτί» στα μάτια όλου του κόσμου!

Εάν μπορούσαμε και μεταφέραμε την εκκλησία της Αγίας Τριάδος στον Κεραμεικό, όπου –όπως πιστεύεται- στα θεμέλιά της υπάρχουν οι τάφοι του Περικλέους και του Κίμωνος, αντιλαμβάνεται ο καθένας μας πόση αυτοπεποίθηση και πόσο κουράγιο θα έπαιρνε αυτός ο βασανισμένος λαός που κάποιοι πολιτικοί «αποφασίζουν γι’ αυτόν χωρίς αυτόν» για να του δημιουργούν έναν «τάφο» στην ψυχή του!..*

Να σημειωθεί εδώ ότι όταν καλούσα παλιότερα στις τηλεοπτικές εκπομπές μου αρχαιολόγους να μου μιλήσουν για διάφορα θέματα, με τιμούσαν με την παρουσία τους, αλλά με έναν όρο: Να μη μιλήσουν για τα ευρήματα του Μετρό στο Σύνταγμα-χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα και κάτι αρνητικό για την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο.

Θέλετε κάτι άλλο; Ο μεγάλος Έλληνας λαογράφος και ιστορικός, Νικόλαος Πολίτης, μας πληροφορεί, για παράδειγμα, πού υπάρχει ακριβώς ο τάφος του Διός στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας την θεωρία του Ευήμερου (311-298 π.Χ.), ο οποίος έλεγε ότι υπήρχαν οι 12 θεοί, αλλά ως απλοί και ισχυροί άνθρωποι, οι οποίοι στη συνέχεια θεοποιήθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους!

Αν δεν με απατά η μνήμη μου (και ως προς αυτό ζητώ την κατανόηση των καλόπιστων και καλοπροαίρετων αναγνωστών) νομίζω ότι ο ίδιος ο Νικόλαος Πολίτης κάπου στα συγγράμματά του κάνει αναφορά ακόμη και στα οστά του Πέλοπος που υπήρχαν μέχρι τον προηγούμενο αιώνα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κιβώτιο στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς … έκαναν φτερά!

Και μόνον γι’ αυτά, που σας είπα, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να διαβάζουμε κάπου-κάπου, πού βρίσκονται οι τάφοι των Αρχαίων προγόνων μας!.. Είναι ίσως το δικό μας πνευματικό μνημόσυνο!.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More