Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα στολίστηκε επί Όθωνα στο Ναύπλιο

Ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο. Μάλιστα οι κάτοικοι του Ναυπλίου σχημάτιζαν ουρές έξω από το παλάτι για να θαυμάσουν το νεόφερτο όσο και παράξενο για εκείνη την εποχή έθιμο.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις την δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα.

Στην πραγματικότητα ο στολισμός του δέντρου προέρχεται από το αρχαιοελληνικό έθιμο στολισμού της Ειρεσιώνης που διαδόθηκε σε όλον τον λευκό κόσμο “χάθηκε” στα χρόνια του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας και επέστρεψε στα πρώτα χρόνια του ελληνικού βασιλείου επί Όθωνος.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More