Τουρκικά UAV ψάχνουν για αφύλακτα περάσματα στον Έβρο

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι σε βορειοανατολικό Αιγαίο-Έβρο
Νέο σκηνικό αποσταθεροποίησης σχεδιάζουν οι Τούρκοι σε Έβρο και Αιγαίο. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί συναγερμός στην ΕΥΠ, καθώς η Άγκυρα φαίνεται πως θέλει να πάρει εκδίκηση, για την ήττα που υπέστη πριν ένα χρόνο.

Το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί με τους μετανάστες να προκαλέσει στην Ελλάδα αποσταθεροποίηση και να πλήξει την ψυχολογία των πολιτών.

Σκοπός του υβριδικού πολέμου η μείωση της εθνικής ισχύος του αντιπάλου, με βασικούς στόχους τον πληθυσμό και τα πρόσωπα που διαμορφώνουν στρατηγική και λαμβάνουν αποφάσεις και επί μέρους επιδιώξεις, ως εξής:

δημιουργία πανικού, πρόκληση φόβου και ανασφάλειας και κάμψη του ηθικού του λαού
εσωτερική κοινωνική κατάρρευση και αποδιοργάνωση του κράτους
υπονόμευση της βούλησης και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης

Συναγερμός στον Έβρο

Στη χαρτογράφηση του Εβρου, και κυρίως των αφύλακτων δύσβατων περασμάτων του ποταμού, για τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών, προχωρούν εδώ και μήνες οι Τούρκοι, χρησιμοποιώντας ως αιχμή του δόρατος τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτουν.

Oι Τούρκοι πλέον έχουν εγκαταστήσει στην Αδριανούπολη τη βάση των drones. Επισήμως, η εν λόγω βάση αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης για τους χειριστές των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ανεπισήμως, όμως, οι ελληνικές υπηρεσίες εκτιμούν πως το κέντρο της Αδριανούπολης αποτελεί το σημείο εκκίνησης των συχνών πτήσεων που πραγματοποιούν τα τουρκικά drones πάνω στην οριογραμμή του Εβρου, αλλά ακόμα και εντός των ελληνικών συνόρων.

Οι υπερπτήσεις εντός του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή του Εβρου πραγματοποιούνται ήδη από τις αρχές του νέου έτους και για την αντιμετώπιση αυτής της τουρκικής πρόκλησης οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση υποδομών αντι-drone τεχνολογίας στον Εβρο. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται πως οι Τούρκοι χειριστές των drones έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθώς οι υπερπτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζονται εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, αναφέρει η εφημερίδα Real.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ειδικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, οι χειριστές αυτών των τουρκικών μη επανδρωμένων μέσων ουσιαστικά χαρτογραφούν την περιοχή του Εβρου, κυρίως στα σύνορα, ώστε να εντοπίσουν αφύλακτα περάσματα, που βρίσκονται σε δύσβατα σημεία του ποταμού.

Ο στόχος τους είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να παρακαμφθούν οι νέες επεκτάσεις του φράχτη ασφαλείας που έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται στον Εβρο. Οι ελληνικές Αρχές θεωρούν ότι, με την πρακτική των παράνομων υπερπτήσεων, οι Τούρκοι θα θελήσουν να μεταφέρουν σε κυκλώματα διακινητών τις πληροφορίες για τα «κρυφά» περάσματα των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Kινητικότητα και στο Αιγαίο

Από τις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και λίγο πριν τις 14:00 χθες το μεσημέρι, οι Τούρκοι προσπάθησαν επτά φορές να περάσουν αλλοδαπούς στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην τουρκική ακταιωρό μάλιστα με τον αριθμό «905» είχαν στήσει τηλεοπτικό συνεργείο με δύο τεχνικούς και μία δημοσιογράφο. Λίγα μίλια πιο μακριά, μια άλλη ακταιωρός τους με τον αριθμό «907» κινήθηκε επιθετικά στο σκάφος «137» του ελληνικού Λιμενικού, αναφέρει το LesvosPost.

Ωστόσο για ακόμα μια φορά «έκρυψαν» την αλήθεια. Η Ηaberler έγραψε: «Έτσι παρενέβη το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο ελληνικό σκάφος που άφησε τους πρόσφυγες να πεθάνουν». Σε ανάλογο κλίμα και η Hurriyet, η οποία έγραψε: «Οι τουρκικές ακτοφυλακές έσωσαν 40 μετανάστες».

Στη Λέσβο βρισκόταν προχθές ο αρχηγός του Λιμενικού, Θεόδωρος Κλιάρης, ο οποίος ενημερώθηκε για τις προκλήσεις των Τούρκων και συνεχάρη το προσωπικό για τον επαγγελματισμό τους.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More