«Βόμβα» 70.000.000€ από τον όμιλο των «Παραπολιτικών»!

Σε δυσθεώρητα ύψη οι υποχρεώσεις της εταιρίας και προ των πυλών ένα τεράστιο «κανόνι» που θα συνταράξει την αγορά

Πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει κάποιος, όταν δεν είναι δικά του; Προφανώς απεριόριστα, ιδίως εάν έχει έναν καλό «φίλο», εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος με μεγάλη προθυμία τον βοηθά… όποτε χρειαστεί.

Ο οικονομολόγος και ηθικός φιλόσοφος Άνταμ Σμιθ, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της κλασικής οικονομικής θεωρίας της ελεύθερης αγοράς, ανέφερε στο βιβλίο του «Πλούτος των Εθνών», το οποίο αποτέλεσε την πρώτη νεωτερική εργασία πάνω στα οικονομικά, «τα κεφάλαια αυξάνονται μέσω της φειδωλότητας και μειώνονται μέσω της ασωτίας και της κακής διαχείρισης». Ο Άνταμ Σμιθ όριζε ακόμη πως το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης είναι ίδιο με αυτό της ασωτίας και έκανε λόγο για «μη παραγωγικά χέρια» που εξαναγκάζουν έναν αριθμό ανθρώπων να περικόψουν ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους.

Σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν σίγουρα οι αυτοχαρακτηριζόμενοι επιτυχημένοι εκδότες του ομίλου των «Παραπολιτικών», οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μία ωρολογιακή βόμβα υποχρεώσεων, που αγγίζουν τα 70.000.000 ευρώ και τα οποία φυσικά είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορούσαν να καλυφθούν σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία, πολλώ δε μάλλον στην παρούσα. Άρα μπορεί κάποιος με ευκολία να τους τοποθετήσει στην κατηγορία «μη παραγωγικά χέρια» του Ανταμ Σμιθ.

Καταγραφή

Και μπορεί το ποσό να ακούγεται υπερβολικό, στην πραγματικότητα όμως είναι απλώς η ακριβής καταγραφή από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιριών που έχουν δημιουργήσει και διευθύνουν -προφανώς όχι με μεγάλη επιχειρηματική μαεστρία- οι φίλοι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Και το ερώτημα εδώ είναι: θα βάλει το χέρι στην τσέπη ο εφοπλιστής, εκδότης, καναλάρχης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης για να τους σώσει; Κι εάν ναι, πόσο βαθιά; Τόσο ώστε να μη βρεθούν προ δυσάρεστης εκπλήξεως μία σειρά προμηθευτών και εργαζομένων; Σχεδόν όλη η αγορά; Ή μήπως όλοι αυτοί θα ακούσουν τον ήχο μιας ηχηρότατης κανονιάς;

Εν ολίγοις, πόσο από το κεφάλαιό του θα περικόψει ο εφοπλιστής -σύμφωνα με τον ορισμό του Σκοτσέζου οικονομολόγου- για να τροφοδοτήσει την αδυναμία παραγωγής έργου των πιστών φίλων του; Και για πόσο θα στηρίζεται από παρακυβερνητικά κέντρα με διαφημιστική και άλλη υποστήριξη; Την εικόνα των δυσθεώρητων χρεών τη γνωρίζουν;

Όταν σκορπάς εκατομμύρια με… «Ελευθερία»: Η εταιρία Ελευθερία του Τύπου Α.Ε. δημιουργήθηκε μόλις το 2017 από τον μεγαλοεφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να εκδοθεί η ομότιτλη -εντυπωσιακά αποτυχημένη, σύμφωνα με την εξέλιξη των πραγματικών γεγονότων- εφημερίδα, η οποία είχε διάρκεια ελάχιστων μηνών. Άχρωμη, άνευρη, απρόσωπη και μπερδεμένη, έμελλε να μη γραφτεί στην ιστορία του Τύπου της χώρας μας ούτε καν σαν διάττοντας αστέρας.

Μετά την αναστολή έκδοσης της εφημερίδας η ιδιοκτησία της εταιρίας μεταφέρθηκε στον όμιλο (;) των «Παραπολιτικών» προκειμένου να εξυπηρετήσει άλλους οικονομικά και νομικά ύποπτους σκοπούς. Η έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά» πέρασε στην Ελευθερία του Τύπου Α.Ε., προφανώς γιατί η εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε., από την οποία εκδιδόταν αρχικά, είχε ήδη αρχίσει να βουλιάζει υπό το βάρος οικονομικών υποχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων. Ή -πολύ περισσότερο- για να αποφευχθούν οι εκκρεμείς νομικές υποθέσεις -οι φήμες μιλούν για πάνω από 100 (!)- και οι αντίστοιχες δυσθεώρητες απαιτήσεις; Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη συγκεκριμένη εταιρία τοποθετήθηκε ο «άνθρωπος για όλες τις δουλειές» ή κοινώς «αυτοφωράκιας» Παναγιώτης Τζένος.

Το 2018 το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας έφτανε τα 4.575.374,44 ευρώ! Από αυτά, το 1.264.290,03 αφορούσε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία! Αν κρίνει δε κανείς από το μέγεθος της εταιρίας και τις δραστηριότητές της, συμπεραίνει ότι πρέπει να έχει να καταβάλει τα οφειλόμενα στο Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια…

Το αντίστοιχο σύνολο υποχρεώσεων το 2017 ήταν 3.493.968,02 ευρώ, δηλαδή 1.000.000 ευρώ λιγότερα. «Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα η εταιρία είχε μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 2.108.246,12 ευρώ, ήτοι από 5.353.092,99 ευρώ το 2017 σε 3.244.846,87 ευρώ το 2018, η οποία δεν κρίνεται ικανοποιητική σε σχέση με την αγορά και τον κλάδο που δραστηριοποιείται η εταιρία» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομικοί ελεγκτές που συνέταξαν την έκθεση της εταιρίας.

Δεινή κατάσταση

Το συγκεκριμένο σχόλιο δεν αποτυπώνει απλώς τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι «παραφουσκωμένες» εκδοτικές προσπάθειες των φίλων του κ. Μαρινάκη. Προκαλεί τεράστια ερωτήματα για το πώς θα μπορέσει να καλύψει τον ογκόλιθο των υποχρεώσεων που έχει δημιουργήσει, όταν το ταμείο είναι τόσο μείον από τον έναν χρόνο στον επόμενο.

Μπορεί με ευκολία να υποθέσει κανείς, εάν λάβει υπόψη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, ότι το 2019 (έτος για το οποίο οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη) οι υποχρεώσεις θα είναι μεγαλύτερες, αφού η σπάταλη διαχείριση με πολυτελείς προσφορές συνεχίστηκε χωρίς κανένα φρένο. Κι αυτό ισχύει ως κανόνας για όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου.

Parapolitika.gr ή παρατράγουδα;

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More